Yapılan heykele yoğun tepki var.
Arnavutluk ulusal kahramanı Gjergj Kastriot Skenderbeg / İskenderbey’e ait bir heykelin Budapeşte merkez parkında kurulması yönünde çıkan haber, ilk önce Arnavutlar tarafından medyada memnuniyetle karşılandı. Bununla birlikte, Arnavutluk’un Macaristan büyükelçisi Arian Spasse ile Macar heykeltıraş Mihaly Gabor’un birlikte yarı bitmiş heykelin önüne 25 Temmuz’da çekildikleri resimler, bu heyecan ve coşku ile elçilik sosyal ağlarında dağıtıldı.
İskenderbey’in yeni heykelinin resmini gören Arnavutlar, ulusal kahramanlarının bu yeni heykelinin ortaya çıkışı karşısında şaşkına döndüler. Tiran’ın ana meydanında olduğu gibi, daha geleneksel heykel ve imgelerinden çok farklı bulup tepki gösterdiler.
Tiran Üniversitesinde Güzel Sanatlar Dekanı Ardian Isufi, tepki veren ilk kişiydi ve bu İskenderbey heykelinin özellikleri bir Arnavut’a benzemediğini belirtti. “Ben bu heykelde bir İskenderbey görmedim. Bu Macar, Bulgar veya Sırp olabilir, ancak bir Arnavut değil.” diye 27 Temmuz’da sosyal medyada yazdı.
İsufi, heykel özelliklerinin Arnavut kültürü ve tarihini çarpıtmak için tutarlı bir girişimin parçası olduğunu iddia edip, Arnavutluk dışişleri bakanlığını tepki vermeye çağırdı. Isufi; “Dışişleri bakanlığı ve Macar heykeltıraş Vatikan arşivlerine gitmesini ve İskenderbey’in fizyolojisini incelemesini öneriyorum. Çünkü onu yorumlayan düzinelerce gravür orada var.” dedi.
Sanatçı olan Ilir Lluka, Arnavutların ve Slav uyruklarının tek ve aynı oldukları konusunda genel bir fikir verdiği için heykeli rahatsız edici bulduğunu söyledi. Sanatçı ve akademisyenlerin tepkisinin ardından Sosyal medya ve Haber sitelerinde tepki ve eleştiri çığ gibi yayıldı.
Heykeli yapan heykeltraş ve arnavutluk Macaristan büyükelçiliği meydana gelen tepkiler üzerine heykelin daha ham durumda olduğunu tamamen bittiği zaman yapılan eleştiri ve tepkilerin yersiz olacağını açıkladılar. 1468’de ölen İskenderbey – gerçek adı George Castriot / Kastrioti – heykeli, Macaristan’ın çağdaş askeri ve siyasi lideri John Hunyadi’nin yanına dikilecek. İkili, 15. yüzyılda Osmanlı’ya karşı beraber savaşarak, Osmanlı ordusunun Avrupa’ya ilerleyişini yavaşlatmıştı. İskenderbey heykeli Arnavutluk dışında Priştine, Üsküp, Roma, Brüksel, Cenevre ve Londra’da dikildi.
www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi & Ajanslar
www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır
Tüm Yazıları