Ballist İsmail Morina Hırvatistan’dan Siyasi Sığınma İstedi.

Sırbistan’a iade edilirse 8 yıl ceza alma riski var.

Ballist İsmail Morina Hırvatistan’dan Siyasi Sığınma İstedi.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Ballist İsmail Morina Hırvatistan’dan Siyasi Sığınma İstedi.

Etnik(Doğal) Arnavutluk bayrağını taşıyan dronu Sırbistan – Arnavutluk A milli futbol takımı maçında Belgrad’ta stadın üstünde uçuran Ballist Arnavut İsmail Morina, Sırbistan’a iadeyi önlemek için Hırvatistan’a siyasi sığınma talebinde bulundu.

İsmail Morina’nın avukatı Darko Butigan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, müvekilinin  Sırbistan’a iadesini önlemek için Hırvatistan’dan siyasi sığınma hakkı istediğini söyledi.

Avukat Butigan; “Sırbistan’da adil yargılanmayacağını düşünmesinden dolayı Hırvatistan’a siyasi bir sığınma için başvurduğunu doğrulayabilirim.” dedi.

Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde yerel mahkeme geçtiğimiz Perşembe günü İsmail Morina’nın Sırbistan’a iadesini kabul kararı verdi. Avukat Butigan, kararı temyiz etmek için  Hırvatistan’ın Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Başbakanlık Ofisi önünde toplanan yüzlerce kişi, Hırvatistanmahkemesinin İsmail Morina’yı Sırbistan’a teslim etme kararını protesto etti. Cumartesi günü, Arnavut halkı Arnavutluk Başbakanının önünde protesto gösterileri düzenleyerek yetkililere Morina’nın Sırbistan’a iadesini durdurmak için müdahale çağrısında bulundu.

Avukat Butigan, “Temyiz kararında çoğunlukla Yüksek Mahkeme tarafından iki ila üç ay sürüyor, ancak şimdi sığınma talebi altı ila on ay arasında bir süreye ertelenecek.” dedi.

İsmail Morina Belgrad’ta uçurduğu Etnik (Doğal) Arnavutluk bayrağı ile Arnavut toplumu içinde hayranlık uyandırdı. Arnavutluk taraftar grupları ve vatansever Arnavut sayfaları Facebook’a, “İsmail Ballist Morina, Arnavutlar için bir kahramandır, ancak mahkemeler tarafından zulüm görmektedir.” şeklinde toplumu protesto etmeye ve İsmail Morina’ya sahip çıkmaya çağırıyor. Bu tepkilere duyarsız kalamayan Arnavutluk hükümeti Adalet bakanlığı vasitasıyla Hırvatistan’a resmi mektup yollayarak İsmail Morina’nın haklarının korunması için uyarıda bulundu. Ayrıca Pazar günü Arnavutluk Futbol Federasyonu, Başbakan Edi Rama ile birlikte Hırvat makamlarına Sırbistan’a iadenin durdurulması için çağrıda bulundu.

İtalya’da yaşayan ismail Morina tatil için ailece Haziran ayında Dubrovnik’e gelmişti. Burada Sırbistan’ın yayınladığı uluslararası yakalanma kararına istinaden tutuklanmıştı.

Av. Butigan ayrıca Sırbistan’a iade edilmesi durumunda adil yargılanmayacağını ve  sekiz yıl hapis cezasına çarptırılma tehlikesi bulunduğunu belirtti.

Editör Notu; Arnavut Haber olarak adaletin yerine gelmesi temennimizdir. Doğal Arnavutluk bayrağı açmak bir suç değildir.

 

www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın