Makedonya Arnavut’larına vefasızlık

Bölgecilik yapanlar ve vefasızlar Makedonya Arnavutlarını yanlız bıraktı.

Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Büyükçekmece’de düzenlenen ve 64 ülkenin katıldığı Altın Köprü halk dansları yarışmasında büyük başarı gösterip birinciliği Kuzey Makedonya Devlet Arnavut Halk Dansları Grubu kazandı. Buradan başarılı ekibi ve bu başarının mimarı ünlü sanatçı Shkodran Tolaj’ı tekrar tebrik ediyorum.

Bildiğiniz üzere Kuzey Makedonya ayrımcı yasalarını değiştirmiş Arnavutça resmi dil olmuştu. Yani Arnavutların eşit haklara sahip oldukları günden güne demokratikleşen bir ülke. Geçen yıl vatandaşlık kanunu 58 oyla geçirmiş ve bu 58 oyun 38’i Arnavut milletvekili oyları.

İşte bu ülkenin ünlü vatansever şarkıları ile tanınan Arnavut sanatçısı Shkodran Tolaj’ın yönettiği ve müthiş sahne performansı çıkaran Arnavut Halk Dansları Grubu’nu seyretmek ve desteklemek için Makedonya pasaportu almak için elli takla atanlar onlar için kanun çıkaranların evlatlarını unuttu desteklemeye gelmedi, Kosova, Rumeli, Balkan vs sivil toplum örgütleri, ve sözde duayenlerde katılmadı.

Kosova’dan gelen, yada Kosova ile ilgili konularda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Elçi vs ile boy göstermek için yarışanlar. Yada Makedon Başbakan, Bakan, Elçi ile fotoğraf karesine girmek için yarışanlar. Kuzey Makedonya’dan gelen Arnavut Halk Dansları Grubunu desteklemek için bir etkinliğe gelmeye tenezül etmediler. İşte bu sizin Arnavut bilincinizin net bir göstergesidir.

Ulusun Elçisi ve Arnavut Vatra Derneği başkanı Bora Zukali bir hafta boyunca gelen ekibi yanlız bırakmadı. İstanbul’u gezmelerinden tutun, etkinlik provaları ve ihtiyaçları için kordinatörlük yaptı. Bu manevi destek, Shkodran Tolaj gibi profesyonel bir sanatçının yönetimi ve üstün performans sağlayan Kuzey Makedonya Devlet Arnavut Halk Dansları Grubu birinciliğe bileğinin hakkıyla uzandı.

Arnavutlar arasında Toska, Gega, Kosovalı, Karadağ’lı, Makedonya’lı, Çamerya’lı, Preşeva’lı ayırımı yapanlar. Sadece kendi yöresine destek olanlar, İstanbul’da Arnavutların bu günkü dağılmışlığının ve geri kalmışlığının sorumlusudur.

Bizler için bu ayırım yoktur.
Arnavut vardır,
Doğal Arnavutluk vardır.
Her birinin başarısı sevincimiz, acısı üzüntümüz ve derdimizdir.

Rrofshin Shqiptaret
Rroft Shqipëria Etnike

Hasip Gültaş

Hasip Gültaş (hasipgultas@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın