Arnavut’ların sesi olmak

Arnavut’ların sesi olmak Hasip GÜLTAŞ Değerli okuyucular, yaklaşık bir aydır Arnavut Haber yayında. Bende bana ayrılan köşeden sizlere ulaşıyorum. Arnavut Haber’i Türkiye’de Arnavut Tarihi Facebook grubunda buluşan ve fikirlerini paylaşan arkadaşlar imece yaparak kurduk ve yayınlarını halkın okuması ve halkın haber yollaması ile sürdürüyoruz.  Buradan bazı bilgileri sizlerle paylaşayım. Site günde yaklaşık 2000 sayfa okuma..

Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavut’ların sesi olmak

Hasip GÜLTAŞ

Değerli okuyucular, yaklaşık bir aydır Arnavut Haber yayında. Bende bana ayrılan köşeden sizlere ulaşıyorum. Arnavut Haber’i Türkiye’de Arnavut Tarihi Facebook grubunda buluşan ve fikirlerini paylaşan arkadaşlar imece yaparak kurduk ve yayınlarını halkın okuması ve halkın haber yollaması ile sürdürüyoruz.  Buradan bazı bilgileri sizlerle paylaşayım. Site günde yaklaşık 2000 sayfa okuma alıyor. Okuyucuların %88 erkek %12 kadın okuyucu. Demek ki erkekler daha duyarlı, kadınları biraz bilinçlendirmek lazım. %80 Türkiye’den takip ediliyoruz. Sonrasında sırayla Makedonya, Arnavutluk, Kosova, ve ABD  geliyor. Tarih grubundan değerli katılımcılar haber, makale, çeviri ve analiz yolluyor. Editör arkadaşlar yayınlıyor. Pek çok kişi çeviri ve çalışmalarını bizle paylaşıyor. Ayrıca ilk kurulduğu günlerde Editör arkadaşlar tüm Arnavut dernekleri ve kanaat önderleri ile iletişime geçmiş. Kendilerine sitede bir köşe yazarı kontenjanı ayırdıklarını ve haberleri için sitenin herzaman hizmette olduğunu iletmişler. İmece ile kurulan bu yayın platformu böylece herkese açıldı. Şu anda sitede köşe yazarları ve haberi paylaşılan dernekler bu çağrıya cevap vermiş olanlardır. Site ile ilgili vereceğim bilgiler şimdilik bu kadar.

Köşe yazarı olarak yazacaklarıma dönersek. Türkiye’de bilmem kaç milyon olarak telafuz edilen Arnavut’ların haberlerini yapan tek yayın organı Arnavut Haber sağlam ve gücünü toplumdan alarak doğru haber yaparak yolunda ilerliyor. Arnavut’ların sesi olmaya çalışıyor.  Türkiye’de balkan kökenlileri temsil ettiklerini iddia eden STK ve çatı örgütleri değil Arnavut’ları temsil etmek, Arnavut ismini telafuz etmekten uzaklar. Topluma ulaşma noktasında çok gerideler. Kof belli sayıda kişilerin katılım gösterdiği genelde siyasete tahvil, kınama, kutlama, konser, piknik, ağırlama türü etkinlik yapan bu örgütlerin hali ortadadır. Bunlardan en güçlü olduğunu iddia eden 70 derneğin üye olduğu federasyonun başkanı bağımsız milletvekili adayı olarak girdiği seçimde 1.704 oy almıştır. 1 milyon dan fazla balkan kökenlinin yaşadığı bölgeden çıkan oyun miktarı STK’ların halinin resmidir. Yani görünen köy kılavuz istemez. Toplum kendine ve sorunlarına çözüm getiren kendi sesi olan STK görmüyor. Balkan toplumu Piknik, iftar, konser vs etkinliğe hemşeriler ile buluşmak için katılıyor, STK yöneticilerini ve icraatlarını beğendiği için katılmıyor. Fakat toplumun hiç bir sorununa çözüm olamayan, genelde siyasi ikbalden başka amacı olmayan STK yöneticileri ve kurguladıkları çatı örgütleri bu durumu umursamaz yada analiz etmekten uzak durumdalar. Kendine hayrı olmayan bu yapılar etnik Arnavutlar, Boşnaklar, Pomaklar ile ilgili değil faliyet yapmak isimlerini telafuz etmekten acizler. Sonrada sadece Balkanlar’dan geldikleri için oy bekliyorlar. Siz sadece Anadolu kökenli olduğu için birine oy veren bir Anadolu seçmeni gördünüz mü? Cevap hayır ise sadece bu sebeple de oy veren bir Balkan’lı da yoktur. Bunun altını topluma ulaşmak, sorunlarını çözmek, vs dolduramayanlar. Ancak içi kof işlevsiz yapıların  başkan ünvanına taşımayı sürdürür.

Arnavut isimli STK’lara gelince onlarda küçük olsun bizim olsun modunda. Aralarında kişisel sorunları öne sürüp tartışıyorlar. Ortak amaç, ortak akıl etrafında buluşup topluma bir hedef ve vizyon gösteremiyorlar. Arnavut toplumunun tamamına ulaşmak. Bir çatı örgütü kurmak. Balkanlardaki ve Türkiye’deki Arnavutları buluşturup sinerji yaratmak gibi dertleri yok gördüğüm kadar. Hepsine şu ana kadar Arnavut Haber’de köşe yazın, derneğinizi, faaliyetlerinizi, dernek üyelerinizin kültürel çalışmalarını yayınlayın, katkıda bulunun çağırsı yapıldığı halde. Dönüş yapan çok az. Onların katkıları zaten sitede okurken görülüyor. Türkiye’de başka Arnavut medyası var mı?Arnavut derneği isen, fikrin, haberin, faliyetin Türkiye’de ki Arnavut’a en kolay Arnavut Haber’den ulaşır. İleriki günlerde de  Ücretsiz, şartsız, sansürsüz bu imkanı sunan imece platformu sahiplenmeyen derneklerin  ve yöneticinin samimiyetine ben şahsen inanmayacağım.

Uzun sözün kısası Arnavut haber bu şartlar altında doğdu. Zaten bir balkan STK federasyonu yada Arnavut derneği bünyesinden değilde Facebook ta toplanan idealist Arnavut’larca yaşama geçirilmesi de yazıda belirttiğim şartların ve herşeyin göstergesi.  Toplumun sesi olabilen, sorunlarını duyuran, çözüm yolu arayan, ona doğru yol gösteren, bilgi üreten bir kaynak olarak Arnavut Haber Arnavutların sesi olarak yayın hayatını güçlenerek sürdürecek. Arnavutlar şu iki ayda haberleri okuyarak, paylaşarak, siteyi tanıtarak bunu gösterdi. Toplumun sahiplendiği bu platform yavaş yavaş tüm Arnavut’lara ulaşacak onların sesi olacak. Buradan tüm Arnavut adını taşıyan derneklere Arnavut Haber’in bir editörü olarak sesleniyorum. Gelin önkoşulsuz sizde yerinizi alın. Köşe yazılarınız, haber, faaliyetlerinizi, projelerinizi özgürce sansür olmadan yayınlayın. Birbirinizle dayanışma içinde olup Arnavut Kültür Dernekleri federasyonunu kurmak için çalışın. Arnavutların sesi olun.

Arnavut Haber Arnavut toplumuna hizmet etmek isteyen herkesin imece platformudur. Arnavut’ların sesidir. Bu sesin gür yada kısık olmasının ölçüsünü Arnavutların dayanışmaya olan inancı, azmi ve kararlılığı belirleyecektir.

Selam ve saygılarımla,

Hasip Gültaş (hasipgultas@gmail.com)

İlk yorumu siz yazın