Arnavutoğulları,

Aslında unutulmaması gereken, bunların hepsinin Arnavut gerçekliğinin olduğudur

Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

Arnavutoğulları,

Niyazi RATKOCERİ

Bizlerin pek çoğu Türkiye’de hatta babaları bile Anadolu coğrafyasında doğmuş Arnavut’larız. Osmanlı bürokrasisi ve askerlerinin kurduğu devlet bizim düşünce dünyamızı ve sosyolojimizi farklılaştırdı. Arnavutluk ve Kosova gibi merkezi Arnavut coğrafyalarının komünizm ve sosyalizm gibi ideolojilerle ve Yunanistan’da Ortodoks öğretiler, İtalyada Katolik öğretiler ile fatklılaşması gibi.

Uzun süredir bu birbirinden kopuk Arnavut toplulukları teknolojinin gelişmesi sayesinde internet üstünden birbiriyle tekrar buluştuklarında, Aradan geçen zamanın etkisinin fatkına o zaman vardırlar. Yunanistan, İtalya, Türkiye gibi Arnavut Nüfusunun milyonlarla ifade edildiği ülkelerde ki Arnavutlar, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Kardağ merkezli Arnavut coğrafyasıyla duygusal olarak birleşme hissine kapıldılar.

Kendilerini herkes den daha fazla Arnavut zannettiler. Fakat bununla beraber yaşadıkları yerin kültürlerini de özümsediklerini hatta o ülkelerde ki dini ve siyasi kavgaların da bir parçası oldukları gerçeğini unuttular. Bu kavgaları, Arnavut gerçekliği ile uyuşmaması pek çoğunda travma ve hezeyana sebep oldu. İtalyan Arnavutlarının Katolikliği tek gerçeklik, Yunanistan Arnavutlarının Ortodoksluğu tek gerçeklik, Türkiye Arnavutlarının İslamiyeti tek gerçeklik, Laik Arnavutların Arnavutların hiçbirini kabul etmeyip Arnavutlukta yapılan ibadethanelere karşı çıkmaları gibi… Aslında unutulmaması gereken, bunların hepsinin Arnavut gerçekliğinin olduğudur. Herkesin birbirini olduğu gibi kabul etmesi gerekiyor.

YAŞASIN ARNAVUTOĞULLARI.

Niyazi Ratkoceri (bayramratkoceri@gmail.com)

Yorumlar 1

  1. Özgür diyorki:

    Benim soyum Arnavut oğullarından geliyor ama geçmişi bilmiyoruz zamanında dedelerimiz Samsun’a göç geliyor sonrası meçhul ben soyunu nasıl bulabilirim…