Mars’ta Evcilik Oyunu

Bugün sizlerle 11 yıl önceki yazımı paylaşmak istedim.

Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

Mars STK’larında Evcilik Oyunu

Bugün sizlerle 11 yıl önceki yazımı paylaşmak istedim. Acaba değişen bir şey var mı? Balkan Stk’larında.

Dostlarım,
Uzayda hayat olan bir gezegende ilginç gelişmeler oluyor.
Bildiğiniz gibi Evcilik oyunu küçük çocukların oynadıkları oyunlardandır. Bu oyunlar bu gezegende büyükler tarafından pek sevilip oynanmaktadır. Fakat roller biraz değişik. Küçüklerde biri anne biri baba biri doktor biri çocuğu oynuyorda. Büyüklerin oyununda sen şuranın başkanı ol ben buranın başkanı olayım o hepimizin başkanı olsun gibi garip ve başkanlardan geçilmeyen bir oyun oynanıyor.

Eskilerimizin bir sözü var Sen Ağa ben Ağa inekleri kim sağa. Bu söz tam bu oyun için söylenmiş olsa gerek. İnekler sağılmıyor dolayısı ile sütten kimse istifade edemiyor. İnekler sağılmadığı için rahatsız oluyor. İşler yürümüyor. Tabiki geceler toplantılar renkli oluyor. Herkes başkan nasılsa birbirine başkanım başkanın hitapları hamaset bol, toplantı bol, icraat sıfır. Aslında oyunu kuran başkan yeni bir titan saadet zinciri uygulamak niyetinde. Üç kişi buldun mu sistem yöneticisi oluyorsun. Yani başkansın altındakiler çoğaldıkça da Başkanlığın büyüyor. Tepeden aşağıya doğru başkanlar, başkanlar, başkanlar… Verilen vaatler topla bir kaç kişi sende onların başkanı ol şeklinde. Tamam topla bir kaç kişide Başkan olunca ne olacak diye soruyorsun. “Altındakiler etrafına kişiler topladıkça senin başkanlığın büyüyecek daha büyük başkan olacaksın.” deniyor. Altında 1.000.000 kişi oldu mu Bir milyonun başkanı olacaksın bu güç ile her kapı sana açılacak. İstediğimiz siyasi partiden bu tabanla yer kaparız, ağıza çalınan bal bu. Fakat bu Titan zedeler bir şeyi sormayı unutuyor. Bizler bu kadar kişiyi alt kadrolarda toplayacağız onlara ne vaat edeceğiz. Bu başkanlar oyununda başkanlar başkan olacakta alttakiler ne olacak…… Onlar ne kazanacak. Bir hasretlerimi dinecek. Sorunlarımı çözülecek. Mutlu mesut olup helal olsun başkana diyebilecekler mi? Onu hiç sanmıyorum çünkü her çıkılan yolun bir haritası vardır. Bu haritada biz bu sorunları tespit ettik. Sorunlar bunlardır diyen var mı? Şu şekilde çözünler getireceğiz diyen var mı? Çekilen eziyetlere alttakilerin yaşadığı zorluklara kim duyarlı? Kimse. Sadece bir başkanım oyunu ve başkanlığının etrafında toplanılmaya çalışılan masum ve sahipsiz kitle. Başkanlarda kitleye dönünce bak sana gece düzenledim eğlendin. Piknik düzenledim keyif aldın diyor. Toplantı yaptık benim konuşmamı dinlemeye nail oldun diyor. Masum garibanda içinden ben evimde istediğim müziği zaten dinliyorum istediğim gibi eğlenip keyif alıyorum zaten diyor. Senin yaptığın konuşmanın benzerini her gün tv de seyrediyorum diyor. Ama yok olur mu ben başkanım benim dediklerim doğrudur beni dinleyin ve dediğim yöne gidin bakın diğer başkanlarda yanımda. Biz başkanız biz ne dersek o olur.
Masum garibanda içinden; Yahu keşke Dünyada yaşasaydım orada Demokrasi var düşünce hürriyeti var, İnsanların kültürüne saygı var, İnsan gibi yaşamak var, diyor. Böyle garip bir ortamda aslında iki tarafta birbirini anlıyor ama işine gelmiyor. Başkan başkanları toplamış başkanlarda başkalarını toplamış olmuş bir kalabalık. Titan zincirine bu kadar emek verdim diyen, En büyük başkan bu kalabalığı Gezegenin başkanına gösterip her şeyin başkanı olan başkandan makam koparayım da sonrası çok umurumda diyor. Masum garibanda sen bir dolap çeviriyorsun hangi stk başkanından hayır gelmişte senden gelsin diyor. Sonra da yıllardır yaşadığı semtine, evine gündelik hayatına dönüyor. Ama az ama çok kazanıyor çoluğuna çocuğuna bir parça ekmek götürüyor. Hasret duyduğu zamanlarda teybine artık çalmaktan sesi bozulmuş çok değerli kasetini takıyor ve başlıyor dinlemeye “Emi anan ovosok yo” Evrenin başka yerlerinde bir şey ifade etmese de o gezegende o bölgede çok şey ifade eden bu şarkıyla gözleri yaşarıyor ve halının üstünde oynayan çocuklarını kucaklıyor. Bu gezegen var olduğu sürece ben özgürdüm ve stk başkanlarıdan yollarda geçilmese de ben bu evlatlarımın, bu tüten ocağın başkanı değil babası olacağım. Amcalarım, dayılarım, teyzelerim, halalarım, kuzenlerim soyum sopum hür olacak onların başkanı ve başkanları olmayacak. Onlar birbirine candan davranacak, birbirimizle yüzyıllardır yaşadığımız özgür, mütevazi kendi içimizdeki mutlu hayatı yaşayacağız.
Kim kiminle ne evcilik oyunu oynarsa oynasın her Titan saadet zinciri bir gün batar. Ama tüten ocak ve neslim benim dedelerimden aldığım öğretiler ve nasihatlerle her zaman yaşayacak diyor.
Bence de pek yanılmıyor.

Gördüğünüz gibi uzayda ne gezegenler var. Acaba dünyada da böyle hikayeler var mı? Onun yorum ve taktiri sizin olsun dostlarım.
Sevgi ve saygılarımla,
Hasip Gültaş
05/04/2006

Hasip Gültaş (hasipgultas@gmail.com)

Yorumlar 1