Edi Rama yeni hükümeti açıkladı

Edi Rama Dünya’daki Arnavutlara hizmet için Diaspora Bakanlığı kurdu. 

Edi Rama yeni hükümeti açıkladı
Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

Edi Rama yeni hükümeti açıkladı

Başbakan Edi Rama, yakın çalışma arkadaşlarını görevlerdinde tuttu, Dünya’daki Arnavutlara hizmet için Diaspora Bakanlığı kurdu. Avrupa entegrasyon bakanlığını ise lağv ederek dışileri bakanlığına yetkileri devretti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün Arnavutluk’un yeni hükümetini açıkladı. Sosyalist Parti, PS, 25 Haziran seçimlerinde ezici çoğunluğu kazanmasının ardından, Edi Rama’ya önümüzdeki dört yıl için, 13 bakan ülkeyi yönetmesi için yardımcı olacak.

Yeni kabine bakan sayısı 13 kişiye düşürülürken, 11 kişi standart bakanlıklardan, ikisi devlet bakanlığından oluşacak. Eski kabine de, 16 standart bakan ve 3 devlet bakanı yer alıyordu.  Yeni kabinede altı bakanlık kadınlar tarafından yönetilecek, yedi bakanlık erkekler tarafından yönetilecek.

Yeni başbakan yardımcısı, yeni seçilen Shkodra’nın bayan milletvekili Senida Mesi.

Rama, Sosyalist Parti Meclisinde neredeyse iki saat uzun bir konuşma yapmasının ardından önemli bakanlıkların görev süresini değiştirdiğini açıkladı.

Eski Başbakan Pandeli Majko’nun bakanlık görevini sürdüreceği, ülke sınırları dışında yaşayan Arnavutları desteklemek üzere yeni bir devlet bakanlığı kuruldu.

Girişimcilerin korunması için yeni bir devlet bakanlığı kuruldu ve  Mülk Dönüş ve Tazminat Dairesi başkanlığıda bu bakanlığa bağlı olacak  Sonila Qato bakanlığı yönetecek.

Yeni ekip, yeni parlamentonun toplanmasının ardından Eylül ayı ortasında resmi görevleri devralacak.

Edi Rama kabinenin çekirdeği ve ana yapısında değişiklik yapmadı. Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati mevkisini korurken, Fatmir Xhafaj içişleri bakanı ve Arben Ahmetaj maliye bakanı olarak görevde kaldı. Bu maliye bakanlığı, ekonomiyi de denetleyecek.

Eğitim bakanlığı Lindita Nikolla tarafından idare edilecek ve spor ve gençlik bakanlığı ile birleşecek.  Sağlık bakanlığı da sosyal işlerden sorumlu olacak ve bakanlığı Orgerta Manastirliu tarafından yönetilecek.

Enerji bakanlığı, altyapı bakanlığıyla birleşecek ve bakanlığı Damian Gjiknuri yönetecek. Kültür bakanlığı Mirela Kumbaro, Adalet bakanlığına Etilda Gjonajt, Savunma bakanlığına ise Olta Xhacka yönetecek.

Eski başbakan yardımcısı Niko Peleshi Tarım ve kırsal kalkınma bakanlığına, Blendi Klosi ise Turizm ve çevre bakanı olacak.

Rama, yeni hükümetinin ana hedefinin iş ve refah olacağını söyledi.

“Bu, sorumluluklara gelinceye kadar sahip olduğum en zor görev. Çok iyi motiasyon ve organizasyon ile ve  vatandaşlarla birlikte ülkeyi idare etmeliyiz “dedi. Rama devamında; “Hepimiz için bir görev talep ettik ve aldık. Şimdi bize güvenen vatandaşlara sadık kalmak için kendi performasımızın üstüne çıkmamız gerekiyor.”dedi.

25 yıl süren koalisyonlarla dolu Arnavutluk tarihin de ilk kez tüm kabine bakanları aynı partiye mensup.

www.arnavuthaber.com / Arnavutluk servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

Yorumlar 1

  1. Kamil Bitiş diyorki:

    Yurt dışında yaşayan Arnavutların sayısı çok olduğundan Diaspora Bakanlı kurulması çok iyi oldu. Bakanlığa da Pandeli Majko’nun getirilmesi çok isabetli olmuştur.