Edi Rama

Arnavutluk siyasetinin son yıllardaki gözde lideri.

Edi Rama
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Edi Rama

Edi Rama 4 Temmuz 1964’te Tiran’da doğdu, 2005 yılından bu yana, Arnavutluk Sosyalist Partisi’nin lideridir. 1998-2000 yılları arası Kültür, Gençlik ve Spor Bakanılığı ve 2000-2011 yılları arası başkent Tiran’nın Belediye Başkanlığını yaptı. Rama 23 Haziran 2013 tarihinde,  SP önderliğindeki koalisyon ile seçimleri kazanarak görevdeki duayen siyasetçi Başbakan Sali Berişa’yı koltuğundan indirdi. Edi Rama, 2013 yılından beri Arnavutluk Başbakanlığı görevini sürdürmektedir.

21 Ocak 2011 tarihinde, Rama, dört kişinin öldüğü ve 150 kişinin yaralandığı 2011 yılı Arnavut muhalefet gösterilerinde yer aldı. Rama, diğer Arnavut siyasetçilerden farklı olarak genel olarak seçmenleriyle iletişim kurmak için Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçlarını çok sık kullanıyor. Tiran Belediye Başkanı’yken yaşadıklarını anlattığı “Kurban” adlı kitap Türkçeye de çevrilmiş, İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır

 

Edi Rama – Özgeçmişi

4 Temmuz 1964 doğumlu  2013’ten beri Arnavutluk’un Başbakanı olan Arnavut  siyasetçi, diplomat, sanatçı, yazar ve eski basketbol oyuncusudur.  Tiran Belediye başkanlığınıda yapan  Başbakan Rama 2005 yılından bu yana Sosyalist Parti’nin lideridir . Başbakan olarak seçilmesinden önce Rama, hükümet ve diplomatik görevlerde bulundu. Daha önce 1998’den 2000’e kadar Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yaptı . Daha sonra 2000’den 2011’e kadar üç ardışık dönem Tiran Belediye Başkanı oldu .

Rama, Tiran’da doğup büyüdü. 1982’de Akademiden mezun olduktan sonra , sanat çalışmaları için dört yıl Fransa’da geçirdi . 1998 yılında Arnavutluk’a dönüdü, babası Kristaq Rama’nın ölümünden sonra siyasi kariyerine resmen başladı. Eski Başbakanı , Fatos Nano olarak onu Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı olarak atadı . 2000 yılında Rama , Tiran belediye başkanlığına aday oldu. Belediye başkanlığı seçimlerini, oyların neredeyse% 57’sini alarak büyük bir zaferle kazandı.  Rama 2004 yılında Dünya Belediyeler Birliği Başkanı (World Mayor) olarak seçildi.  23 Haziran 2013 tarihinde,  SP önderliğindeki koalisyon ile seçimleri kazanarak görevdeki duayen siyasetçi Başbakan Sali Berişa’yı koltuğundan indirdi.

Rama’nın tutarlı önceliklerinden biri ekonomiyi güçlendirmek ve devlet kurumlarını demokratikleştirmek olmuştur . Berlin Süreci müzakerelerinde merkezi bir rol oynamaktadır . Görev süresi boyunca, Rama’nın Hükümeti yeniden yapılandırılması ve modernizasyonu gibi birçok reformlar hayata geçti. Arnavutluk, yargı ve kolluk güçlerine ait kapsamlı bir reformu, kamu yönetimi , sosyal refah ve emeklilik sistemini hayata geçirdi. Bununla birlikte, hükümeti onun döneminde , gündeminin merkezinde toplumsal cinsiyet eşitliğini yerleştirmiştir . Bugün, Bakanlar neredeyse % 50 kadın, bu ülkenin tarihi boyunca yönetimde görev alan en büyük kadın oranıdır.

Edi Rama’nın babası Kristak Rama, Drus kökenli Arnavutluk’un en ünlü heykeltraşlarından biridir. Annesi Aneta Rama (kızlık soyadı Koleka), Vlora kökeli tıp doktorudur. Babası Kristak Rama , Pavaresise Monumenti, anıtı başta olmak üzere shote Galica için Kukës’taki anıtı yapmıştır.

Rama, çocukluğunun başlarında resim yapmaya başladı. Gençlik yıllarında yeteneği, zamanın önde gelen Arnavut ressamlarından Edi Hila ve Danimarka Juniku tarafından fark edildi. Rama, ressamını ressamın becerilerini profesyonel bir şekilde geliştirmeye teşvik etti. 1982’de Rama, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne kayıt yaptırarak profesyonel bir resim kariyerine karar verdi.

Rama genç yaşta Dinamo Tiran’da profesyonel basketbol oynadı. Ayrıca Arnavutluk milli basketbol takımına seçilip oynadı. Komünist rejimin ölüm saatlerinde, Sanat Akademisin de genç bir profesör olan Rama, rejimin kamuya açık bir şekilde kınandığı birkaç açık öğrenci toplantısı düzenledi. Bu toplantılar, sonunda rejimi yıkan öğrenci hareketinin bir fermentasyonu gibi davrandı. Bu toplantılardan elde edilen denemeler , Refleksione adlı kitapta toplandı ve Rama, yayıncı Ardian Klosi ile birlikte yayınladı.

Arnavutluk’taki komünizmin çökmesinin ardından, ilk demokratik hareketlere karıştı. Öğrenci hareketine girdi ancak kısa sürede ideolojik konularda Sali Berişa ile fikir ayrılığına girip ayrıldı . 1994’te Rama, Fransa’da sanat hayatını sürdürmek için ülkeden ayrıldı. Fransa’da resim kariyerine başladı. Eski öğrencisi ve yakın arkadaşı Anri Sala ile birlikte Rama birçok sergiye katıldı.

2013 yılında parlamento seçimlerinde, Sosyalist Parti lideri Edi Ramas sol partilerin koalisyonuna liderlik yaparak Sali Berisha’nın Arnavutluk Demokratik Partisi ve muhafazakar koalisyona karşı ezici bir zafer kazandı.   ” Rönesans ” lakaplı Rama’nın koalisyonu, dört vaad ile kampanyasını yürütmüştü, Avrupa entegrasyonu, Ekonomik yeniden canlanma, kamu düzeninin restorasyonu ve devlet kurumlarının demokratikleşme.

Rama, 15 Eylül 2013’ten bu yana Arnavutluk’un 33’üncü Başbakanı olarak görev yapıyor . Seçim kampanyasında Rama, kamu düzeninin iadesinin bir numaralı öncelik olduğunu söyledi. 2013’te Arnavut Polis bölgesi aktif olarak sadece % 55’ini kapsayabildi. Hükümet, polis teşkilatının modernize edilmesi, eğitilmesi ve maddi imkânların geliştirilmesine büyük yatırım yaptı. Polis, 2014 yılında ülkenin güneyinde, uyuşturucu üretimi için bilinen Lazarat’da oldukça başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğinde uluslararası bir alkış aldı.

Rama’nın diğer taahhüdü yargı sistemini reform etmekti. Arnavutluk’ta o dönem yargı sitemini Avrupa’nın en bozuk ve etkisiz yargı sistemlerinin biriydi. 2016 yılında, Parlamento “denetim yasasını” onayladı.  Bu yasaya dayanarak, servetini veya eski yanlış kararlarını açıklayamayan herhangi bir hakim veya savcı hayat boyunca meslekten men edilecekti. Kasım 2016’da Avrupa Birliği , katılım müzakerelerini başlatmadan önce denetim yasasının başarılı bir şekilde uygulanmasının tek kriter olarak kaldığını belirtti. 

2010’dan beri Edi Rama, bir ekonomist ve sivil toplum aktivisti olan Lindita “Linda” Rama (kızlık soyadı Xhillari) ile evlendi. Bayan Rama, Tiran Üniversitesinden mezun olup Ekonomi Yüksek Lisansı’na sahiptir ve Ekonomik Bilimler Doktorudur. 1998 yılına kadar Ulusal Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da dahil olmak üzere yüksek düzeyde kamu görevlerinde bulundu. Tiran Üniversitesi’nde Uluslararası Finans öğretim üyesi ve Tiran Avrupa Üniversitesi’nde Kamu Politikaları öğretim üyesi olarak uzun bir akademik tecrübeye sahiptir. Alanında birçok bilimsel araştırma ve yayın yazarıdır. Çiftin 2014 doğumlu  Zaho, adında bir oğlu var.

Edi Rama daha önce aktris Matilda Makoçi ile evlenmişti. Çift 1991’de boşandı. Rama’nın ilk evliliğinden Gregor adında bir oğlu var.

 

 www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın