Arnavutlar Fransa’ya sığınma başvurusunda bulunuyor.

Yılda yaklaşık 30 bin Arnavut AB ülkelerine yerleşebilmek için sığınma başvurusu yapıyor.

Arnavutlar Fransa’ya sığınma başvurusunda bulunuyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutlar Fransa’ya sığınma başvurusunda bulunuyor.

Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana, Fransa’dan sığınma talep eden Arnavutların sayısı, Almanya’daki sığınma taleplerini aştı ve Fransız makamlarında endişe uyandırarak Arnavutluk’u akışı durdurmaya çağırdı.

Arnavutluk vatandaşları önceki dönemde Almanya’yı tercih edilen ilk varış sığınma talep etme yeri olarak görüyordu. Almanya, Arnavut vatandaşlarından gelen sığınma taleplerini reddetmeye başladığından itibaren Avrupa’da hayat kurmak isteyenler farklı araşyışlara başladı. Görüldüğü kadarıyla ikinci rota Fransa oldu.

En son Eurostat verileri, 2017 yılına gelindiğinde, Fransa’nın Avrupa’daki Arnavutların en yüksek sığınma talep oranına sahip ülke olduğunu gösteriyor. Ocak ayında yalnızca 1.030 Arnavut sığınma talebinde bulundu, Şubat ayında ise 1.280’de ve 1.170’de Nisan ayında 880 olarak kabul edildi.

Rakamlar, Arnavutların Almanya’daki sığınma talebinin neredeyse iki katı kadar büyük. Ocak-Haziran 2017 arasında yaklaşık 500 Arnavut ayda iltica talebinde bulundu ancak çoğu reddedildi. Kasım ayından bu yana ilk kez Fransa’da sığınma talep eden Arnavut sayısı Almanya sayısını aştı.

Arnavutların Almanya’dan defalarca geri gönderilmesi, Arnavutları, şanslarının daha iyi olduğuna inandıkları başka destinasyonlar aramaya teşvik etti.

Ancak Arnavutların Fransa’da sığınma hakkı elde etme şansları artık çok düşük. Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile Fransız İçişleri Bakanı Gerard Collomb arasında 27 Temmuz’da yapılan toplantıda bunun altı çizildi.

İki bakan, önümüzdeki üç ay içinde sığınmacıların Fransa’ya akmasını önlemek için ortak bir plan yaptıklarını söyledi. Bushati, “Schengen serbest dolaşım ile gelen özgürlük ve sorumluluklardan sorumluyuz. Hakaret gibi sığınma taleplerine hoş görmeyeceğiz.” dedi.




Planlanan ortak tedbirlerden biri, Arnavutluk sınır polisi ile birlikte operasyonlar yürütmek için Fransız polisler Arnavutluk’a yerleştirmektir. Bu arada 26 Haziran’da 31 Arnavut Fransa ve Belçika’dan Tiran’a geri gönderildi. Sınır ve göç müdürü Aida Hajnaj, Arnavutların Fransa’ya sığınma şansının neredeyse sıfır olduğunu açıkça ortaya koyması gerektiğini söyledi.

2015 ve 2016 yılları arasında Alman makamları Arnavutluk’tan gelen sığınmacıların akınıyla karşılaştı. Yalnızca 2016 boyunca, yaklaşık 50.000 Arnavut Almanya’da sığınma talebinde bulundu ve çoğu ülkelerindeki yoksulluk ve işsizlik sebebiyle bu yola başvuruyor.

www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın