Arnavutluk Katolik Başpiskoposu Pazar Düğünlerini Yasakladı

Pazar günü nikah yasağı tepkilere neden oldu.

Arnavutluk Katolik Başpiskoposu Pazar Düğünlerini Yasakladı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutluk Katolik Başpiskoposu Pazar Düğünlerini Yasakladı

Arnavutluk’un kuzeyinde bulunan Shkoder-Pult Roma Katolik Kilisesi Başpiskoposunun, pazar ainine inançlı kişilerin katılmasını istediği için kilise düğünlerine artık izin vermeyeceğini bildirdi.

Shkoder-Pult başpiskoposu Angelo Massafra Perşembe günü aldığı kararla 1 Ocak’tan itibaren insanların pazar günleri evlenmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Bu karar Arnavutluk’ta Katolikleri arasında sürpriz yarattı ve bazıları ise tepkiyle karşıladı.

Shkodra’da bir rahip olan Artur Jaku, Arnavut Kamu Televizyonu’na RTSH’ye verdiği demeçte, en önemli nedenin Pazar günleri Katoliklerin Kiliseye ibadet için gitmesi gerekiyor, düğün eğlencesine değil diye belirtti.

Jaku, “Katolikler için geleneksel ibadet günü olan pazar günü ayine katılmak ve aynı gün düğün kutlamaları ile çift evlendirmek uygun değil.” dedi.

Bir başka sebep ise, her Pazar günü ana Katolik katedralinde yaz aylarında 15 ila 20 çiftin aynı gün nikah kıyması olduğu belirtiliyor. Pazar düğünlerinin Katolik Arnavutların 1990’lı yılların başında uygulamaya başladığı bir gelenek olduğu belirtiliyor

Jaku; “Pazar günleri kilisede bir evliliği kutlamak yeni bir şey; Geçmişte Arnavutlar Pazartesi günü bunu yapıyorlardı. Artık eski geleneklere geri dönmemiz gerekiyor.” dedi.

Ancak Arnavutlar, karar hakkında sosyal paylaşım ağlarında şaşkınlıklarını ifade ettiler. Bir sosyal medya kullanıcısı, kararın garip olduğunu ve bir düğünün kutsal bir olay olduğunu savundu. Bir diğeri kararı bir hata olarak yorumladı.

Sosyal medya kullanıcıları çoğunlukla “Pazar kilisede sevgiyi kutlamak için güzel bir gün, değiştirilmemelidir.” diye yazdı.

Bazıları, Vatikan’ın Pazar günleri kilisede evlenecek kişileri asla durdurmadığından bahsetti ve değişikliğin çiftlerin nikahlarını kilise yerine başka yerde yapmasının yolunu açacağının endişesini dile getirdi.

 

Shkodra bölgesi Arnavut Katoliklerin en yoğun yaşadığı bölgelerin başında geliyor ve mahalli nüfusun %47’sini Katolikler oluştururken, Müslümanlar  %45’ini oluşturmaktadır. Shkoder-Pult başpiskoposluğu Arnavutluk’taki iki piskoposluktan biri. Diğeri Tiran-Durres başpiskoposluğudur.

www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın