Kosova’nın İlk Başbakanı Bajram Rexhepi Vefat Etti

Kosova Kurtuluş Ordusu, (UÇK) mesubu doktor olarak mücadeleye destek vermişti.

Kosova’nın İlk Başbakanı Bajram Rexhepi Vefat Etti
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova’nın ilk Başbakanı Bajram Rexhepi Vefat Etti

Kosova’nın ilk seçilmiş Başbakanı olan Bajram Rexhepi, bu yılın başında bir felç geçirdi, Türkiye’de bir hastanede tedavi gören  Rexhepi  bugün vefat etti. Rexhepi’nin ölüm haberi Kosova Demokrat Partisi PDK tarafından da doğrulandı.

Rexhepi, 1954’te Mitroviça’da doğdu, Priştine üniversitesinden doktor olarak mezun oldu ve uzmanlığını Zagreb’de tamamladı.

1999 bağımsızlık savaşından sonra Kosova’nın ilk seçilen Başbakanı olan Bajram Rexhepi, 63 yaşındaydı, bu yıl nisan ayında meydana gelen felç sebebiyle aylarca tedavi gördüğü  hastanede hayatını kaybetti.

1998-1999 yılları arasında Sırp zülmüne karşı özgürlük savaşı veren  Kosova Kurtuluş Ordusu, (UÇK) mesubu doktor olarak mücadeleye destek verdi.

Savaştan hemen sonra, Mitroviça kasabasının belediye başkanı oldu. 2002 yılında üç büyük parti arasında geniş çaplı bir koalisyon anlaşması temelinde Kosova Başbakanı seçildi. 2004 yılına kadar Kosova hükümetinin başkanı olarak görev yaptı.

2007 yılındaki belediye başkanlığı seçimlerinde Mitrovica belediye başkanlığına yeniden seçildi. 2010 yılında İçişleri Bakanı olarak atandı ve bu görevi 2014 yılına kadar sürdürdü. Daha sonra siyaseti bırakıp Mitroviça’da doktor mesleğine döndü.

PDK Genel Başkanı Kadri Veseli, eski meslektaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi. “Eski Kosova Başbakanı ve eski PDK Başkan Yardımcısı Bayram Recepi’nin ölüm haberine çok üzüldüm. Ülke için büyük bir kayıp. Kosova’ya katkısı çok büyüktü ve Kosova halkı onu çok iyi ve sorumlu bir çalışan olarak hatırlayacak “dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi de mücadele arkadaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi. “Eski başbakan, bakan, sevgili arkadaşın ve meslektaşımız Dr Bajram Recepi’nin vaktinden önce ölüm haberini aldım çok üzgünüm. Aile, arkadaşlarına için taziyelerimi sunarım.” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi vefat dolayısı ile ülkede milli yas ilan etti. Kosova’da ve dış temsilciliklerde tüm bayraklar yarıya indirildi.

www.arnavuthaber.com / Kosova servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın