Kosova Seçimlerini Vatansever Partiler Kazandı

Haradinay seçimden birinci çıktı. Kurti oylarını katladı.

Kosova Seçimlerini Vatansever Partiler Kazandı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova Seçimlerini Vatansever Partiler Kazandı

Kosova seçimlerinde ilk açıklanan sonuçlara göre en çok oyu PDK-AAK-Nisma ve daha bazı küçük partiler arasında kurulan koalisyon kazandı. Başbakan adayı olarak AAK lideri Ramush Haradinaj’ı gösteren koalisyon kesin seçim sonuçlar açıklandıktan sonra tek başına hükümet kurup kurmayacağı belli olacak. Ramush Haradinaj geçtiğimiz aylarda Sırbistan’nın çıkardığı haksız bir kırmızı bülten kararı ile Fransa’da tutuklanmış dünya çapında Arnavutlar tarafından bu tutuklanma büyük tepki ile protesto edilmişdi. Seçimlerden kısa süre önce Fransa’da mahkeme tarafından serbest bırakılan Haradinaj ülkesine dönüşte büyük sevgi seli ile karşılanmıştı. Kosova Kurtuluş savaşında UÇK komutanı olarak büyük varlık gösteren Haradinaj Kosova Arnavutlarının geneli tarafından seviliyor.

Bugün yapılan erken  seçimlerinde; Kosova bütününde kurulan  2490 sandıktan 2326 sı açıldı ve bu %93,41 oya tekabül ediyor. Buna göre %34.55 oy alan PDK-AAK-Nisma koalisyonu en çok oyu alıp seçimden birinci parti olarak çıktı. Parlamentoya yüzde %26.71  oranında oy alarak ikinci sırada giren Vetevendosje Hareketi ve lideri Albin Kurti oyunu en çok artıran siyasetçi oldu. %25,82  oranında oy alan Başbakan İsa Mustafa’nın partisi  LDK-AKR-Alternativa koalisyonu  üçüncü parti olarak meclise girdi. Sırp partilerin koalisyonu %5.64, Kosova Türk Demokrat Partisi %1,05 oy aldı. Seçimlerin en büyük başarısı şüphesiz, seçime tek başına katılan Vetevendosje Hareketi’nin oylarını büyük miktarda arttırmasıdır.  PDK-AAK kolalisyonu tek başına çoğunluk elde edemezse koalisyon için kilit parti olacak. Kosova’nın Arnavut kimliği için yıllardır kararlılıkla mücadele eden Albin Kurti’nin koalisyona girmek için Karadağ ile sınır anlaşması ve Sırp belediyeler birliği gibi konuları kabul etmeyeceği düşünülüyor. Ayrıca Arnavutluk ile Kosova’nın entegrasyonu için etkili olmaya çalışacağı belirtiliyor. Tek başına seçime giren VV en çok oy alan parti oldu. Analistler VV şimdi iktidar olmazsa, Kosova’da ki ekonomik ve siyasi sorunların devam etmesi halinde Kosova’nın geleceğinde bu ivme ile VV’nin önümüzdeki seçimlerde tek başına iktidar olabileceği kaydediliyor.

Kosova’nın Merkez Seçim Komisyonu, seçmen katılımı oranını yüzde 41,1 olarak açıkladı. Bu Kosova’da kaydedilen en düşük katılım oranı olarak gerçekleşti. Seçime 26 parti ve koalisyon katıldı. Katılım oranın düşüklüğüde ayrı sorgulanması gereken bir sonuç. İşsizlik yüzünden çoğu Kosova Vatandaşı AB ülkeleride yasal yada kaçak olarak çalışıyor. Seçim döneminde ülkelerine dönemeyen bu kitle ile ülke içinde yılların sorunlarından bunalmış ve siyasete öfkeli kesim büyük bir çoğunluk oluşturuyor. Seçime katılmayanların oranı bize bunu gösteriyor.

Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) lideri  Ramush Haradinaj yaptığı basın açıklamasında seçimleri kazandıklarını ilan etti. Haradinaj; “Net bir sonuç aldık Kosova  halkına ve koalisyon ortaklarına teşekkür ederim. Bundan sonra Kosova Hükümeti olarak ülke yararına çalışmalara hızla başlayacağız.” dedi. 

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın