Kosova Meclisi Açılırken, Hükümet Belirsizliği

Mevcut meclis aritmeği, ülke sorunları ve siyasi tablo ile kurulacak hükümet merak ediliyor.

Kosova Meclisi Açılırken, Hükümet Belirsizliği
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova Meclisi Açılırken, Hükümet Belirsizliği

11 Haziran seçimlerinde seçilen ve mazbatalarını alan milletvekilleri 26 Temmuz tarihinden itibaren mecliste kayıt yaptırmaya başladı. Kayıt işlemleri bu akşam sona eriyor. Seçimlerden sonra koalisyon alternatifleri çeşitli siyasi ve analistler tarafından yapıldı. Fakat şu ana kadar kamuoyuna yansıyan net bir koalisyon tablosu yok. 3 Ağustos günü meclis açılacak. Açılış sonrasında meclis başkanlığı seçimleri yapılacak.

Meclise kayıt yaptırırken kısa adı PAN olan PDK-AAK-Nisma koalisyonu başbakan adayı Ramush Haradinaj, toplanacak Kosova Meclisi’nde aynı günde Kosova kurumlarının kurulacağı inandığını belirtti. Diğer yanda Kosova Demokratik partisi PDK Genel başkan yardımcısı Enver Hoxhaj, Hükümetin kurulması konusunda Sırp Listesi partisinin PAN’a katılacağını umut ettiklerini kaydetti. PDK lideri Veseli ve AAK Lideri Haradinaj’ın azınlık partisi temsilcileri ile görüştüğü Hoxaj tarafından açıklandı.

Yapılan açıklamalardan görüldüğü kadarıyla PAN koalisyonu sahip olduğu 39 sandalyeyi 20 azınlık partileri + LDK koalisyonu ve Vetevendosje’den milletvekili transfer ederek hükümeti kurmaya çalışacak. Eğer bu yolu tercih ederlerse hem Hükümet çoğunluğu pamuk ipliğine bağlı kalacak, hemde ciddi gücü olan iki muhalefet partisi ile iktidar proğramını uygularken mecliste uğraşacak. Ayrıca 10 sırp ve 10 tanesi diğer azınlıklara mensup vekiller ile meclis görüşmelerinde kanun tasarılarında nasıl başarılı olacakları ayrı bir soru işareti.

Tek başına seçimlere katılan Vetevendosje 31, LDK koalisyonu 30 milletvekline sahip bunların koalisyonu 61 oy ile güven oyu alabilir. Fakat istikrarlı hükümet için azınlık partilerin desteğine ihtiyaç duyacaklardır. PAN ne kadarda milliyetçi söylemde bulunmuş olsada AB doğrultusunda Sırbistan ile diyaloğa ve iki ülke arasında anlaşma yoluyla sorunların çözülmesinden yana. Vetevendosje’nin ülkenin kronik sorunları karşısındaki duruşu, tam bağımsızlıkçı söylemi, bakış açısı, ülkedeki yolsuzluk ve adam kayırma düzenine tepkisi diğer partileri korkutuyor.

3 Ağustos meclis açılışı sonrası siyasi tablonun şekilleneceği Kosova’da ülke sorunları, mevcut meclis aritmetiği ve siyasi partiler ile kurulacak hükümetin uzun soluklu olamayacağı analistler tarafından ifade ediliyor.

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın