Halk Kahramanı Selam Musai

Ömrünü Arnavutluk’a feda eden kahraman

Halk Kahramanı Selam Musai
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Halk Kahramanı Selam Musai’yi ölümünün 100. yıldönümünü anıyoruz

Selam Musai (1860-1920), Tepelena’nın Salari köyünde vatansever geleneklere sahip bir ailede doğdu. Vlora’daki ayaklanmaların lideriydi ve kurtuluşu için kahramanca kahramanca şehit düştü. Osmanlı döneminde asker olarak Yemen’de 5 yıl görev yaptı. Askerlik dönüşü
Salari ve dağlardaki çoban evleri, Çerçiz Topulli ve Mihal Grameno gibi yurtsever müfrezeler için önemli üsler haline gelmişti.
1911’de İttihatçı hükümete ve daha sonra Yunan ankerlerine karşı hareket eden birliklerin vatan savunması faaliyetlerinde aktif rol aldı. Aralık 1912’de, Vlora Geçici Hükümeti’nin ülkeyi Yunan kuvvetlerinin saldırganlığına karşı koruma çağrısına yanıt olarak, gönüllü köylü birliklerinden sorumlu tutuldu ve bu birlikler ile Yunan ordusuna karşı savaşırken yaralandı. 60 yaşındayken, silahlı adamları ve çevre köylerden topladığı kuvvetler ile Vlora Muharebesi’ne aktif olarak katıldı ve 12 Haziran (22:00) 1920’de Qafë-Koçi’de kendini genç silah arkadaşlarını korumak için bir topçu ateşine kendini siper ederek şehit düştü.

Halk Kahramanı Selam Musai’nin şehadetinin 100. yıldönümünde Tirana belediyesi anıtını dikti.

Tirana – Selam Musai anıtı

🇦🇱 Përkujtojmë 100-vjetorin e ndarjes nga jeta të Heroit të Popullit, Selam Musai

Selam Musai (1860-1920) lindi në fshatin Salari të Tepelenës nga një familje me tradita patriotike. Ishte udhëheqës i kryengritjeve në Vlorë dhe ra heroikisht për çlirimin e saj. Mbasi u rekrutua ushtar, kaloi 5 vjet në Jemen.
Shtëpia e tij në Salari dhe stani në mal ishin kthyer në baza të rëndësishme për çetat patriotike, si ajo e Çerçiz Topullit e Mihal Gramenos.
Në 1911 mori pjesë aktive në veprimtarinë patriotike të çetave që lëvizën kundër trupave turke e më pas kundër andarteve greke. Në dhjetor 1912, duke ju përgjigjur thirrjes së Qeverisë së Përkohëshme të Vlorës për të mbrojtur vendin nga agresioni i forcave greke, u vu në krye të bashkëfshatarëve të tij dhe shkoi në frontin e luftës, ku u plagos. Megjithëse në moshën 60-vjeçare, doli përsëri në krye të bashkëfshatarëve të vetë të armatosur dhe të katundeve të afërta, shkoi në Vlorë dhe luftoi kundër garnizonit italian të Kotës. Pas shpartallimit të tij, Selam Musai me luftëtarët e vet u rreshtuan të gatshëm për luftime përballë garnizonit të madh të Vlorës. Në luftimet trup me trup me pushtuesit, S. Musai u vra në Qafën e Koçiut me 11 qershor 1920.

Halk Kahramanı Selam Musai

©️ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın