Toplu Mezarda 23 Kişinin Kemikleri Bulundu

Kosova’nın kuzey bölgesinde, özellikle Zubin Potok belediyesine bağlı sınır köylerinde yürütülen kazı çalışmalarında 1998-1999 Kosova Savaşı dönemine ait yeni toplu mezar alanları tespit edilmiş durumda.

Gelişmelerin öne çıkan başlıkları, hukuki boyutu ve bölgedeki yansımaları şu şekildedir:

1. Kazı Alanları ve Tespit Edilen Kalıntılar
  • Olay Yeri: Kazı çalışmaları, Zubin Potok bölgesindeki Kalludra (Küçük Kalludra) ve hemen ardından tespit edilen Jabuka (Jabuka) köyleri civarında yoğunlaştı.
  • Bulgular: Söz konusu alanlarda adli tıp uzmanları ve güvenlik güçleri eşliğinde yapılan kazılarda insan kemik parçaları ve giysi kalıntılarına ulaşıldı. Yetkililer, alanların bugüne kadar hiç kazılmamış, incelenmemiş bölgeler olduğunu belirtti.
  • Kurbanların Kimliği (Şüpheler): Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Adli Tıp yetkilileri; bulunan insan kalıntılarının 19 Nisan 1999 tarihinde Mitroviça’dan zorla kaçırılarak kaybedilen 23 Arnavut aydın/sivil grubuna ait olabileceği değerlendirmesini yaptı. Ancak kesin kimlik tespiti, DNA analizleri ve adli incelemelerin tamamlanmasının ardından netleşecek.
2. Soruşturma ve Savaş Suçu Gözaltıları
  • Kosova Polisi ve Özel Savcılık iş birliğiyle yürütülen soruşturmalar kapsamında, sivillere karşı savaş suçu işledikleri şüphesiyle etnik Sırp kökenli zanlılar gözaltına alındı.
  • Tutuklanan şüphelilerin, 1999 yılında Mitroviça ve Zubin Potok çevresinde Arnavut sivillerin toplanması, kaçırılması ve zorla kaybedilmesi süreçlerine karıştıklarından şüpheleniliyor.
3. Siyasi Açıdan Yansımaları ve Belirsizlikler
  • Kosova Hükümetinin Tutumu: İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla ve Başbakan Albin Kurti, savaş sırasında öldürülen ve zorla kaybedilen her bir kişinin akıbeti ortaya çıkarılana kadar arama çalışmalarının süreceğini ifade etti.
  • Sırbistan ile Kayıp Kişiler Gerilimi: Kosovalı yetkililer, Sırbistan makamlarını savaş dönemindeki askeri ve polisiye arşivleri açmamakla ve kayıp kişilerin yerlerine dair istihbarat paylaşmamakla suçluyor.
  • Genel Resim: 1998-1999 Kosova Savaşı’ndan bu yana hâlâ 1.600’den fazla kişinin (ağırlıklı olarak Arnavutlar, ancak aralarında Sırplar ve diğer etnik gruptan siviller de bulunuyor) akıbeti bilinmiyor veya cesetlerine ulaşılamamış durumda.

Adli Tıp Enstitüsü (ITP) ve Kayıp Kişiler Hükümet Komisyonu, çıkarılan kemik parçalarının kimliklendirilmesi amacıyla uluslararası adli tıp kurumlarıyla koordineli şekilde DNA eşleştirme çalışmalarını sürdürüyor.

arnavuthaber

Admin

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlgili Haberler

ADALETİNİZ BATSIN, SIRPLARA ÖDÜL, UÇK KAHRAMANLARINA CEZA YAĞDI.

LE TË MBYTET DREJTËSIA JUAJ, SHPËRBLIM PËR SERBËT, DËNIME PËR HERONJTË E UÇK-së

Devamını Oku

KOSOVA VE KUZEY MAKEDONYA BAŞKONSOLOSLARINDAN İSTANBUL’DA İŞ BİRLİĞİ MESAJI

KONSULLI I PËRGJITHSHËM I KOSOVËS DHE AI I MAQEDONISË SË VERIUT TAKOHEN NË STAMBOLL

Devamını Oku