KARAGÜMRÜK SPOR KULÜBÜNÜ DE ARNAVUTLAR KURDU

Arnavut Muhtar bey ve Arnavut Feyzi Efendi birlikte kurdu.

KARAGÜMRÜK SPOR KULÜBÜNÜ DE ARNAVUTLAR KURDU
Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

KARAGÜMRÜK SPOR KULÜBÜNÜ ARNAVUTLAR KURDU

ÇANAKKALE’DE ve FİLİSTİN’DE ÇARPIŞAN BİR KAHRAMAN: ‘ARNAVUT FEYZİ’ NAMIYLA BİLİNEN KARAGÜMRÜK’ÜN İLK BAŞKANI FERHAT UZİLDAY ⚫️🔴 🇹🇷 🇦🇱

Kulüp yönetimi, Süper Lig yolundaki Karagümrük’ün tarihi hakkında geniş ve kapsamlı projeleri hayata geçirme hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor…

Kulübün değerlerini daha yakından tanımak ve tanıtmak için Edirnekapı’da bulunan Sakızağacı Hava Şehitliği 8. Ada 1. Cadde’de ilk kulüp başkanı ‘Arnavut Feyzi Efendi’ olarak bildiğimiz rahmetli Ferhat Uzilday’ın kabri başında torunları Savaş ve Serdar Beyler ile bir araya geldi. Başkanın ruhuna Fatiha okuyup torunlarına Kırmızı-Siyahlı formaları takdim edildi.

İşte Savaş Uzilday ve Serdar Uzilday’ın Anlatımlarından Karagümrük’ün İlk Başkanı:

Zor Bir Hayat
1889’da, günümüzde Yunanistan topraklarında bulunan Florina’da hayata gözlerini açmış, Ferhat… 14 yaşında iş için babasıyla birlikte, Selanik üzerinden, İstanbul’a gelip gitmeye başlıyor. Eşek veya katırla geldikleri İstanbul’da, o zamanlar Edirnekapı’da bulunan hayvan pazarında eşeklerini satıp yaz mevsiminde çalışıyor ve sonrasında yeniden alıp memleketine dönüyorlarmış… Yokluk içinde bulunan Osmanlı Devleti’nin zor zamanlarında, 1912’de patlak veren Balkan Harbi’yle beraber ailesinin bir kısmı o topraklarda kalırken kendisi diğerleriyle beraber İstanbul’a göç etmiş.

Dört Yıl Süren Esaret
Balkan Savaşı’nın patlamasıyla beraber tam 11 yıl sürecek askerlik hayatı da başlıyor, Arnavut Feyzi’nin… Önce kahramanların destan yazdığı Çanakkale’de çarpışıyor. Sonra birliğiyle beraber üç ayda yürüyerek gidecekleri Filistin Cephesi’ne yollanıyorlar. Filistin’de kahramanca savaşırken İngilizlere esir düşüyor ve dört sene Kahire’de tutuluyor. Sonra bir gün Mısır’dan bindirildikleri geminin Tekirdağ’a yanaşmasıyla esaret bitiyor, özgürlüğüne kavuşuyor. Fakat döndüğünde ilk hanımını veremden kaybediyor. Buna rağmen hayat mücadelesine devam ediyor, her şeyi yeni baştan kuruyor… Savaşlar sona erse de o günler öyle derin izler bırakmış ki, bu izler torunlarının isimlerinde belli ediyor kendini. İlk torununun adı esir kaldığı çöllerde gördüğü Serap, ikincisinin on bir yıl süren Savaş, üçüncüsünün başkomutan anlamına gelen Serdar ve dördüncüsü Sevtap.

Arnavut Muhtar Bey

Muhtar Bey ile Yol Arkadaşlığı
1926’da kendisi gibi Arnavut olduğunu öğrendiğimiz Muhtar Bey’in ön ayak olmasıyla Karagümrük İdman Yurdu kuruluyor. Muhtar Bey, araya girip daha önce yıllardır birbirleriyle maçlar yapan Acıçeşme ve Karagümrük gençleri arasında aracı oluyor, çok çalışıyor. Ama bir yandan da diyorki: “Ferhat, sende sevilen ve sayılan bir arkadaşımızsın. Hem kulübün kurucusu hem de kulüp başkanı ben olmayayım. Sen başkan ol.” diye. Feyzi Efendi, aslında sözü de geçen biri, Muhtar Bey’de tam olarak böyle birisini görmek istiyor yanında. “Olur musun?” diyor, “Olurum!” cevabını alıyor… O zamanlar imkanlar kısıtlı. Çocuklar ilk formayı almak için kendi aralarında para topluyorlar. Esnaftan da parayı başkan topluyor, çünkü kendisi güvenilir bir insan. Öyle devam ediyorlar.

Gerçek İsmi Ferhat Uzilday
Karagümrük tarihine ‘Arnavut Feyzi’ olarak geçiyor. Eskiden hep lakaplarla hitap edildiğinden bugüne değin böyle anılıyor. Feyzi de dedesinin ismi Feyzullah’tan geliyor. 1934’te çıkan soyadı kanunun ardından gerçek ismiyle Ferhat olarak kayıtlara giriyor ve ailesi Uzilday soy ismini alıyor.
Kaynak: Karagümrük Spor Kulübü Resmi Facebook Sayfası

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

Yorumlar 1

  1. FİKRET AĞCA diyorki:

    Kulüp yönetimi değiliz.
    Doğup büyüdüğü yer, yani memleketleri Karagümrük olan Karagümrük taraftarlarıyız.