Rusya, Bosna Hersek’e Borcunu 37 yıl sonra ödüyor.

Nakit ödeme alabilen tek ülke Bosna Hersek oldu.

Rusya, Bosna Hersek’e Borcunu 37 yıl sonra ödüyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Rusya, Bosna Hersek’e Borcunu 37 yıl sonra ödüyor.

Rusya, Bosna-Hersek’e 125 milyon dolar ödeyerek Sovyetler Birliği döneminden Yugoslavya’ya olan borcunun Bosna Hersek’e olan kısmını tamamlamış olacak.

Bosna finans bakanlığından Salı günü yapılan açıklamada, Rusya finans bakanlığının Bosna’daki meslektaşına Moskova’nın eski Sovyetler Birliği’ne ait borçların temizlenmesi çerçevesinde  125 milyon doları Bosna Hersek’e ödeyeceğini bildirdiği söyledi. Borç Sovyetler Birliği’nin malların takas ticaretinden eski Yugoslavya’ya kalan borcunu teşkil ediyor.

Her eski Yugoslav devleti payının ödenmesi konusunda Moskova ile ayrı görüşmeler yaptı. Ödeme, Bosna Hersek maliye bakanı Vjekoslav Bevanda ve Rusya’nın maliye bakanı yardımcısı Sergei Storchak’ın 21 Mart’ta Moskova’da eski borç sorununu çözmek için bir anlaşma imzalaması sonrasında geldi.

Bosna maliye bakanlığının Mart ayında çıkardığı bir bildiriye göre, miktar Bosna Hersek’in üç entitesi, Bosna Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti ve Brcko Bölgesi arasında nüfusa göre paylaşılacak.

Federasyon, toplamın yüzde 58’ini 72.5 milyon dolar alacak; Sırp Cumhuriyeti yüzde 29, 36.2 milyon dolar alacak; Bosna’nın merkezi kurumları yüzde 10, 12.5 milyon dolar ve Brcko Bölgesi’nde yüzde 3, 3.7 milyon dolar alacak. Bosna Hersek, tasfiye borcunu Rusya ile çözen son eski Yugoslavya ülkesi oldu. Diğer tüm ülkelere olan borçları Rusya  emtia fiyatına ve takas ile ödenirken, nakit ödeme alabilen tek ülke Bosna Hersek oldu.

www.arnavuthaber.com /

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın