Bosnalıların %54’ü Bosna dışında yaşıyor.

Bosna Hersek dünyada en çok göç eden ülkeler listesinde 16. sırada yer alıyor. 

Bosnalıların %54’ü Bosna dışında yaşıyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Bosnalıların %54’ü Bosna dışında yaşıyor.

Bosna-Hersek’in yurtdışında yaşayan en az iki milyon vatandaşı var. Ülkenin nüfusunun  %56.4’ü ülkeden göç etmiş durumda. Yaşadıkları ülkelerin ve Bosna Hersek’in yurtdışındaki diplomatik misyonlarından elde edilen verilere göre, yurt dışında ikamet eden en az iki milyon insan Bosna-Hersek vatandaşı bulunuyor.

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı tarafından göç eğilimlerine ilişkin bir raporda yayınlanan verilere göre, Bosna Hersek vatandaşları çoğunlukla Almanya’ya göç ederken bunu Avusturya, Hırvatistan ve Sırbistan izliyor

Bosna-Hersek’te ülkeden ayrılanların kesin kayıtları yok, yalnızca Göç nedeniyle ikamet yerlerini iptal eden kişilerin kayıtları, Kimlik Belgesi Kayıtları ve Veri Değişimi Kurumu’nun istatistiksel veriler var.  Bu da, gurbetçi Boşnakların sayısının daha da yüksek olabileceği anlamına geliyor.

Ajansın verilerine göre, 2016’da 1.196, Almanya’ya 895, Avusturya’ya 888, Hırvatistan’a 888  Sırbistan’a 487, Slovenya’ya 421, Karadağ’a 63, Norveç’e 38, Hollanda’ya 36, ​​diğer ülkelere 10 olmak üzere toplam 4,034 kişi Bosna-Hersek’te ikamet adresini iptal etti.

Göçmenler ülkedeki ailelere ve arkadaşlarına yardım etmek için ülkeye sık sık para gönderiyorlar ve Bosna Merkez Bankası, geçen yıl Bosna’da ödenen yabancı emekli maaşlarıyla birlikte yurtdışından gönderilen paranın 2.4 milyar Bosna Markı (yaklaşık 1.2 milyar euro) olduğunu bildiriyor.

Dünya Bankası’ndan alınan verilere göre, yurtdışında yaşayan Bosna-Hersek’teki nüfus, ülke nüfusunun yüzde 44,5’ini oluşturuyor ve dünya nüfusunun tamamı ile karşılaştırıldığında, göç etme oranı açısından dünyada en çok göç eden ülkeler listesinde 16. sırada yer alıyor. Dünya Bankası’ndan gelen en son veriler, göç oranına göre Bosna-Hersek’in Sırbistan’dan (yüzde 18), Hırvatistan’dan (yüzde 20,9) ve  Arnavutluktan (yüzde 43,6) önde olduğunu gösteriyor; bu oran yıllardır Göç ve Nüfus oranına göre Avrupa’da en yüksek oran.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın