Makedonya’da Hükümet Güvenoyu Aldı

Bakanlar göreve başladı.

Makedonya’da Hükümet Güvenoyu Aldı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da Hükümet Güvenoyu Aldı

Geçtiğimiz hafta hükümeti kurma görevini alan SDSM lideri Zoran Zaev daha önce mutabakata vardığı Arnavut Partileri ile görüşmüş ve Pazar gecesi Hükümet listesini açıklamıştı. Salı günü Hükümet proğramı ve bakan adayları üstüne mecliste görüşmeler başladı. Dün geç saatlere kadar süren görüşmeler sonunda Hükümet 120 sandalyeli mecliste 62 oy ile güvenoyu alarak göreve başladı. 11 Aralık tarihinden beri Hükümet kurulamaması VMRO’nun ülkeyi kutuplaştırma çabalarına Cbşk. İvanov’un da ortak olup görevi bir türkü muhalefet bloğuna vermemesi de etkili olmuştu. AB ve ABD’nin ülkede barış ve istikrarın sağlanması için yürüttüğü diplomasi sonucu daha önce mecliste hükümet kuracak çoğunluğa sahip olduğunu açıklayan SDSM koalisyonu ve Arnavut partileri hükümeti için Cbşk. İvanov’ görevi Zaev’e vermişti.

Başbakan Zoran Zaev ülkenin sorunlarının çözümü, AB ve Nato yolunda reformların yapılması, ülke içindeki tüm kesimlerin barış, huzur ve refah içinde yaşayacağı bir Makedonya için çalışacaklarını belirtti.

Güvenoyu alan Hükümet şu isimlerden oluşuyor.  Başbakan Zoran Zaev, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, Başbakan Yardımcısı Hazbi Lika, AB İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Buyar Osmani, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Mila Tsarovska, Yerel Yönetim Bakanı Süheyl Fazliu, Maliye Bakanı  Dragan Tevdovski, Eğitim ve Bilim Bakanı Renata Deskovska, Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanı Lyupço Nikolovski, Kültür Bakanı Robert Alagyozovski, Bilişim Toplumu ve Kamu Bakanı Damyan Mançevski, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı  Goran Sugarevski, Adalet Bakanı Bilen Saliu, Sağlık Bakanlığı Arben Taravari, Çevre ve Alan Planlama Bakanı  Sadulla Duraku, Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi, Devlet bakanı olacak isimler Adnan Kahil, Ramiz Merko, Koço Agyuşev, Robert Popovski, Edmond Ademi, Samka İbrahimovski, Zoritsa Apostolovska, Zoran Şapoviç. Başbakan dahil 26 kişiden oluşan kabinede 8 Arnavut 1 Türk bakan bulunuyor.

Hükümetin önümüzdeki günlerde AB ve Nato yolunda yoğun diplomasi ve reformlar, ülke ekonomisinin düzelmesi için projeler ve vmro ile ilgili yolsuzluk söylentilerinin araştırılması ve yargıya taşınması için adım atması bekleniyor.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın