Kuzey Makedonya Vatandaşlık başvurusu nasıl yapılacak?

Evraklarınızı nasıl kolayca hazırlayıp, başvuracağınızı editörümüz Hasip Gültaş anlatıyor.

Kuzey Makedonya Vatandaşlık başvurusu nasıl yapılacak?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kuzey Makedonya Vatandaşlık başvurusu ile ilgili editörümüz Hasip Gültaş Arnavuttv ve Arnavut Haber canlı yayınında bilgi verdi.
Başvuru için gerekli belgeler altta yazılıdır. Canlı yayının bant kaydıda ektedir. Videoyu izleyip başvuruyu nasıl yapacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz. Kişi başı 500 ile 2000 euro arası vatandaşlık evraklarını hazırlama ve başvuru için sizden para isteyenlere kanmayın. Evraklarınızı kendiniz 120 – 150 euro arasında hazırlayabilirsiniz. Sonrasında ister Türkiye’de konsolosluktan ister Kuzey Makedonya’da geldiğiniz ilden başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

-1945 yılı öncesinde göç edenler bu kanundan faydalanamaz.
-1945 – 1991 yılları arasında Kuzey Makedonya’dan Türkiye’ye göç eden Kuzey Makedonya’da doğanlar ve onların 1. Kuşak (çocukları) yakınları vatandaşlığa başvurabilir. 23 yaşını geçen torunlar vatandaşlık alamaz. 18 – 23 yaş arası torunlar, babaları aldıktan sonra başvurabilirler. 18 yaşından küçük torunlar babaları vatandaşlık aldıktan sonra kolayca tek evrak başvurusu ile vatandaş olabilecektir.

Vatandaşlık için istenen evrakları eksik olan. 1 yıldan fazla ceza almış olanlar ve Kuzey Makedonya iç güvenlik soruşturmasında olumsuz sonuç alanlar vatandaşlık alamayacaktır.

Alttaki Arnavut TV youtube linkinden editörümüz Hasip Gültaş başvuru evraklarını nasıl hazırlayacağınızı ve nasıl başvuracağınızı detaylı anlatıyor.

Hasip Gültaş nasıl başvuracağınızı anlatıyor.

Türkiye kayıtları ile Makedonya kayıtları arasında doğum tarihi vb. uyuşmazlıklar varsa alttaki videoda anlatıldığı gibi önce doğum tarihini düzeltmeniz gerekecek.

Doğum tarihi hataları nasıl düzeltilecek.

Kuzey Makedonya vatandaşlığı için gerekli belgeler.

A – Türkiye’de çıkarılacak belgeler.

Adliye’den alınacak evraklar.
1- İl merkez adliyesinden apostilli sabıka kaydı.
2- İl merkez adliyesinden aposttilli gbt soruşturma kaydı.
Bu iki belge hangi ilde yaşıyorsanız o ilin merkez adliyesinden alınacak. Örneğin İstanbul Çağlayan

Nufüs idaresi ve kaymakamlıktan çıkarılacak evraklar.
1- İkametgah belgesi, kaymakam aposttilli.
2- Doğum kaydı belgesi, kaymakam aposttilli.
3- Nüfus kayıt örneği, kaymakam aposttilli.
4- Evlilik durum belgesi, kaymakam aposttilli.
5- Vukuatlı aile nufüs kayıt örneği, kaymakam aposttilli. (Anne, baba, eş ve çocukların hepsi yazılı olacak.)
6- İsim denklik belgesi, kaymakam aposttilli 1945 – 1991 arası Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç edenlerin Türk nüfus idaresine teslim ettiği Yugoslavya nüfus kütüğündeki ad soyad ve doğum bilgilerini gösteren belgedir. Örneğin: Üsküp nüfusuna kayıtlı Asan Alilov’un Türkiye vatandaşo Hasan Halioğlu’nun olduğunu tasdik eden belgedir.

-SGK’dan emekli iseniz emeklilik belgesi, emekli değilseniz ne zaman emekli olacağınızı belirten bir belge ve maaş bordrosu. Sgk müdürü apostilli. İlçe sgk’dan çıkarılabilir.

-Diploma, tapu fotokopisi, şirket vergi lehvası, banka hesap bilgisi vs. Ekonomik durumunuzu ve kariyerinizi gösterir evraklar. Özellikle Makedonya’da doğmayalar, anne ve baba üstünden vatandaşlığa başvuranlar için çok önemli.

Türkiye’den çıkarılacak evraklar bunlardır. Bunlara ek olarak Nufus ve Pasaport fotokopisi ve başvuranın biografi (özgeçmiş)

Tüm bu evraklar. Makedonca’ya tercüme edilip, noterden tasdik edilecek.

B – Kuzey Makedonya’da çıkarılacak belgeler.

1- Ailenizin geldiği yerleşim biriminden çıkarılacak İzvod adlı doğum belgesi. Bu belge olmadan başvuru sonuçsuz kalır. Vatandaşlık alamaz. Kişinin Kuzey Makedonya’da doğduğunu yada başvuranın anne yada babasının Kuzey Makedonya’da doğduğunun delilidir. 3 adet belgeye 7 euro ödedik.

2- Kuzey Makedonya Mahkemesinden alınacak. Sabıka belgesi ve deport edilmediğinize dair belge. Üsküp ve diğer il adliyelerinden çıkarılabilir. 6+6=12 euro ödedik.

Başvuru: Üstte saydığımız tüm belgeler, düzgün bir dosya içinde Ailenizin geldiği Kuzey Makedonya ilindeki vatandaşlık işleri polisine teslim edilecektir. Başvuru ücreti 20 eurodur. Yani Makedonya’da Gostivar’dan gelenler Gostivar’da, Üsküp’ten gelenler Üsküp’te başvuracaktır. Başvuru yeri İzvod belgesini aldığınız yerleşim yeri hangi il merkezine bağlı ise orasıdır. Ayrıca Konsolosluk vasıtasıyla da başvurabilirsiniz. İşlemlerin daha hızlı sürmesi için başvuruların Kuzey Makedonya’da yapılmasını tavsiye ederiz.

ARNAVUTHABER #MaqedoniaEVeriut

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın