Balkanlar yeniden mi şekilleniyor?

Balkanlar’da İşbirliği ve Barış Toplantıları

Balkanlar yeniden mi şekilleniyor?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Balkanlar yeniden mi şekilleniyor?

Balkanlar’da İşbirliği ve Barış Toplantıları

Dün akşam Brüksel’de AB Dış ilişkiler ve güvenlik yüksek temsilcisi Frederika Mogherini başkanlığında AB dışındaki Balkan ülkeleri başbakanları bir toplantı gerçekleştirdi. Avrupa’nın hassas karnı olan balkanlar da istikrararı sağlamak ve AB’ye entegrasyonu için düzenlenen toplantılarda taraflar arasında işbirliği ve uzlaşma için mesafe alındığı kaydediliyor. Toplantıya Arnavutluk Başbakanı Edi Rama,  Kosova Başbakanı İsa Mustafi, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdic, Karadağ Başbakanı Duşko Markoviç, Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç ve Makedonya’da hükümeti kurma görevi alan Zoran Zaev katıldı.

Uluslararası kurumların, AB ve AB ülkelerinin Balkanlara istikrar gelmesi için sürdürdükleri uzlaştırma toplantılarının amacının bölge ülkelerinin bir konfederasyon yada iki federasyon altında toplanılmasını amaçladığı söyleniyor. Dayton Barış anlaşması ile Bosna Hersek işlemez bir sistem getirildi. Bu sistemin değişip üniter yapıya evrilmesi. Sırbista’daki Rusya etkisinin kırılması. Ulaşım, ekonomi ve yatırım önündeki engellerin kalkması için Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan’dan oluşan Yeni Yugoslavya ile Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’dan oluşan İlirya Federasyonu’nun planlandığı bilgisi kapalı kapılar ardından sızıyor. AB bu şekilde bölgede sınırların kalkmasını, küçük devletleri iki federasyon da toplayarak işbirliği, ticaret, yatırım ve güvenliğin artmasını istediği. Ayrıca Sırbistan ve Balkanlar üstündeki Rusya etkisinin’de bu şekilde zayıflatılmasının planladığı, konuşuluyor.

Ayrıca AB yüksek temsilcisi Frederika Morgherini ile Makedonya’da hükümeti kurma görevi alan Zoran Zaev gündüz saatlerinde bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede Makedonya’daki son siyasi gelişmeler ve yeni hükümeti kurma çalışmalarının masaya yatırıldığı bildiriliyor.

Toplantı sonrasında yeni toplantının Ekim ayında Karadağ’da yapılmasının kararlaştırıldığı. AB ile entegrasyon ve bölgesel işbirliği, güven ve uzlaşma konusunda görüşmelerin yapıldığı kayedildi.

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın