ABD, Sırbistan’ı Yahudi Ölümleri İçin Suçladı

Nediç’e iadei itibar ve anti semitizme ABD tepki gösterdi.

ABD, Sırbistan’ı Yahudi Ölümleri İçin Suçladı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

ABD, Sırbistan’ı Yahudi Ölümleri İçin Suçladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, II. Dünya Savaşı sırasında Sırbistan’daki Yahudilerin ölümlerinin çoğunun sorumluluğu Nazi destekli Milan Nedic’in ve Sırp hükümetinin uygulamalarıdır, diye belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Salı günü yayınlanan bir raporda , Milan Nedic liderliğindeki Sırp hükümetinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile işbirliği yaptığını ve Holokost sırasında ülkedeki Yahudi nüfusun yüzde 90’ının öldürülmesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığının yıllık dini özgürlük raporunda Belgrad’daki Yüksek Mahkeme, Nedic’in ölüm sonrası temize çıkarmak için yasal müzakerelerini sürdürüyor. Raporda, “Nedic’in Banjica toplama kampında Yahudilerin ve Romanların öldürülmesinden sorumlu savaş suçlusu olmadığını kanıtlamaya çalışmaya devam ediyorlar” diyor.

Nedic, II. Dünya Savaşı sırasında Sırbistan’da kukla hükümet olan ve Ağustos 1941’den Ekim 1944’e kadar faaliyet gösteren sözde Ulusal Kurtuluş Hükümeti’ne başkanlık etti.

Savaşın sonunda, Avusturya’ya kaçtı. II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Yugoslavya Komünist makamları, Almanlarla işbirliği yapmak ve vatana ihanet ekmek suçlamasında bulunmuşlardı, ancak Nediç 1946 Şubat ayında  cezaevi hücresinde intihar edince dava sonuçsuz kalmıştı.

Nedic’in ailesi ve Talep Komünist Rejimin Siyasi Mahpusları ve Mağdurları Derneği ülkenin Nazi işgali sırasında acı çekmekten suçlu bulunan bir hain olmadığını iddia ediyor. Ayrıca, intihar etmediğini, Komünist makamlar tarafından öldürüldüğünü iddia ediyorlar.

Ancak Nedic’in iadei itibarına karşı olanlar, gerçeklerin ortada olduğunu ve Sırbistan’daki Nedic’in iadei itibarına destek veren tek kişilerin “marjinalize” sağ kanat gruplar olduklarını söylüyorlar.

Nedic’in iadei itibarının muhalifleri çoğu zaman Yüksek Mahkemenin önünde duruşmaları protesto ederken, birçoğu sağ kanat üyesi destekçileri, desteklerini göstermek için bir araya geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre, medyada ve sivil toplum örgütleri tarafından ultra-milliyetçi olarak nitelenen küçük yayınevleri ve grupları Sırbistan’da 2016 yılında anti-Semitik edebiyatın çevirilerini satmaya devam ettiler; örneğin ‘The Elders of Protocols of the Elders’ Zion’.

Dışişleri Bakanlığı raporunda ayrıca, açık bir şekilde olmasa da, gözlemcilerin anti-Semitizmi teşvik ettiklerini söylüyor, 2016 yılında ultra-milliyetçi yayınlanmış materyal olarak nitelendirilen bireyler ve gruplar tarafından işletilen birkaç web sitesi var.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın