Türkiye yeni Makedonya Hükümeti ile temasta.

SDSM ve Türk bakanlar ziyaret edildi.

Türkiye yeni Makedonya Hükümeti ile temasta.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Türkiye yeni Makedonya Hükümeti ile temasta.

Türkiye Cumhuriyeti yıllardır Makedonya’da iktidarda bulunan VMRO ile sıcak ilişki içindeydi. Türkiye’nin Makedonya’da desteklediği TDP’de bu  etkiyle ülkede Vmro’ya karşı büyük muhalefet olmasına rağmen koalisyondan ayrılmadı. Vmro ile beraber seçime gitti. Aralık 2016 seçimleri ve devamında yaşanan olaylarda Türkiye sesiz kaldı. Bu SDSM koalisyonu ve Arnavut partilerde VMRO’ya destek olarak yorumlanmıştı.

Makedonya’da geçtiğimiz hafta hükümetin kurulup, güvenoyu alması ve göreve başlaması ise Türkiye Cumhuriyeti yeni hükümet ile ilk temaslarına başladı. T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kaya Meclis başkanlığı seçiminden sonra Meclis Başkanı Talat Caferi’yi ziyaret etmiş ve kutlamıştı. Dün de Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i, İçişleri bakanı Oliver Spasovski’yi, Devlet Bakanı Adnan Kahil’i  ve 7 Haziran günü’de Dış işleri bakanı Nikola Dimitrov’u ziyaret etti. Bu ziyaretler Türkiye’nin bağımsızlıktan yana iyi ilişkiler içinde bulunduğu Makedonya Hükümeti ile aynı ilişkilerin devamı olarak yorumlandı. Ne kadar da nezaket ve tebrik ziyareti olsa da iktidara gelmeden önce  SDSM ve THP’ye ile iletişimde olmayan Türkiye Cumhuriyeti bu ziyaret ile bundan sonra beraber çalışacağız mesajı vermiş oldu. Diğer bir ilginç nokta ise Türkiye Makedonya’da TDP’i muhatap alıyor tüm ilişkiyi onlar üzerinden yürütüyordu. THP partisi ile iletişimde olmayan Türkiye bundan sonra Türk dünyası ile ilişkilerden sorumlu devlet bakanı olan THP genel başkanı Adnan Kahil ile ilişkileri yürütmek zorunda. İktidar değişikliğinde ülkeler arasında bu  tür sorunların yaşanmaması için Makedonya’da Türk, Arnavut ve Makedon tüm siyasi partiler ile iletişim kurulması gerektiğini Makedonya analistleri belirtiyor.

T.C. Üsküp Büyükelçiği Twitter hesabından yapılan duyuruda; “Büyükelçi Tülin Erkal Kara’nın, Makedonya Cumhuriyeti Başbakan’ı Zoran Zaev’e, Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’a, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski’ye, Devlet Bakanı Adnan Kahil’e göreve yeni başlaması nedeniyle nezaket ziyaretinde bulundular.” denildi.

Koalisyondaki Arnavut bakanlara ziyaretin yapılmaması ise dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Makedonya kökenli Arnavut sayısı Makedonya’da yaşayan Arnavut’tan fazladır. Gerek Arnavut partilerin bazı tutumları, gerekse Türkiye’nin öteden beri sadece Makedonlar ve Türk partileri ile iletişimde bulunması Makedonya’da yaşayan Arnavutlar ve Türkiye’deki Arnavut kökenlileri üzmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda Makedonya Arnavut’larını da soydaş görüp, Makedonya Arnavut siyaseti ile daha yakın ilişkiler geliştirmesinde yarar olduğu Türkiye’deki Arnavut toplumunca belirtilmektedir. Sosyal medya grupları ve sayfalarında bu şikayetler sık sık görülmektedir.

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın