Novi Pazar’da Toplu Mezar Bulundu

1945’te 2000 kişi haksız ve hukuksuz idam edilmişti.

Novi Pazar’da Toplu Mezar Bulundu
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Novi Pazar’da Komünistlerce İdam Edilenlerin Toplu Mezarı Bulundu

Novi Pazar’da 1945 yılında 2000’den fazla kişi Komünist rejim tarafından idam edildi. Bunların büyük çoğunluğunu Balli Kombetar mensubu Arnavutlar ve Komünist karşıtı Boşnaklar oluşturuyordu. Komünist Yugoslavya döneminde katledilenlerin mezar yerleri gizli kalmıştı. Pek çok kişi babasının, dedesinin yada akrabasının akibetini bilmiyor, idam edildiğini bilenlerde bir mezarlarının olmamasının acısını yaşıyordu. Baskıcı rejim bu konuların konuşulmasına bile izin vermiyordu.

Novi Pazar’da yeni Acil Ambülans merkezinin inşaatı sırasında yapılan kazılarda insan kalıntılarına ulaşıldı. Çevrede yapılan inceleme ile pek çok kişiye ait kemikler bulunuldu. İnşaat çalışmaları durduruldu. Kemilere dna testinin yapılacağı o dönemde idam edilen kişilerden alınacak dna örnekleri ile kimlikleri tespit edilen cenazelerin sahiplerine teslim edileceği belirtildi.

Bölgede hakimiyet kurduktan kısa süre sonra Komünist rejim kendilerinin safında bulunmayanların cezalandırılması hususunda emir yayınladı. 28 Kasım 1944’ten – 21 Ocak 1945 yılına kadar Sancak bölgesinde Komünist rejim tarafından ileri gelen Arnavut ve Boşnak yaklaşık 2000 kişi idam edildi.

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın