Kurti; Kosova Sırbistan Görüşmeleri Ölmüştür

Kurti; Sırbistan Kosova’yı tanımanın yanında, Savaş suçlarıyla ilgili hem özür dilemesi gerekiyor

Kurti; Kosova Sırbistan Görüşmeleri Ölmüştür
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kurti; Kosova Sırbistan Görüşmeleri Ölmüştür

29/08/2017 Priştine

Vetevendosje’nin başbakan adayı  Albin Kurti BIRN’e verdiği demeçte, AB tarafından desteklenen Priştine ile Belgrad arasındaki görüşmelerin başarısız olduğunu ve devam etmemesi gerektiğini söyledi.

Kurti; “Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog altı aydan daha uzun süredir kesintiye uğramış durumda. Neden zaten ölmüş bir diyaloğu tekrar başlatmalıyız?  Bundan daha kötüsü, herhangi bir ilke içermeyen bu diyalog yüzünden uluslararası toplum, Sırbistan’dan Kosova’yı tanımasını istemiyor” dedi.

Kurti devamında; “Sırbistan Kosova’yı tanımanın yanında, Savaş suçlarıyla ilgili hem özür dilemesi gerekiyor, bunu ekonomik tazminatlar, resmi belgelerin iadesi ve servetin çalınması takip edilmeli” dedi.

Kurti, Priştine – Belgrad görüşmeleri yerine, göreve gelirse Brüksel, Berlin ve Washington ile Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkiler konusunda bir diyalog başlatması için “hemen angaje” olacağını söyledi.

Kurti; “Kosova Sırp topluluğu ile işbirliği yapacağız. Sırp azınlığın milletvekilleri olan, Belgrad’ın Sırp Listesine ve onlardan gelen diktelerden şikayet eden ve  karşı çıkan Sırp politikacılar var. O halde, onlarla işbirliğini aramalı ve bulmalıyız.” dedi.

“Belgrad Kosovalı Sırplar üzerinde siyasi bir tekel uygulamaya çalışmaktadır, ancak bu tekele izin vereceğimiz anlamına gelmez. Kosovalı Sırplar yurttaşlarımızdır, bu yüzden onlarla işbirliği yapabilmek için dışardan etkilere ve müdahaleye ihtiyacımız yok.” diye belirtti.

Hükümet kurulması konusunda Kurti, Vetevendosje ve LDK’ın, Kadri Veseli’nin Kosova Demokrat Partisini dokuz yıllık görev süresinin ardından muhalefete göndermek için anlaşmaya varabileceği konusunda iyimser.

“Bir değişikliğe  ihtiyaç duyuyoruz. Bu, bizi PDK ve SHIK liderlerine karşı dirençli olan tüm güçlerle birleşme ve işbirliğine itiyor.”dedi. Kurti’nin SHIK olarak kast ettiği yapı Vieseli liderliğinde ve 2008 yılına kadar faaliyet gösteren gizli Kosova istihbarat servisi.

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın