Kosova Prizren Sırpları

Balkanlarda Sırplar Saša gibi olsaydı Balkanlar bambaşka bir yer olurdu.

Kosova Prizren Sırpları
Yazar : Tarih : Okunma : 1 Yorum

Kosova Prizren Sırpları

Haber; Eni Balkan

Şu resimde gördüğünüz kilise Svetog Spasa kilisesi hani şu meşhur Prizren kalesine giderken gördüğümüz kilise, resimde beraber selfie çektiğimiz kişi ise Saša kendisi Prizrenli Sırp olup kilisenin bekçiliğini yapmakta. Kendisiyle tanışmamız çok ilginç oldu.

Tiran yolunda birkaç saat geçirdiğim Prizren şehrinde boş boş beklemektense Prizren Kalesine çıkıp görüp sonra yol alırım dedim. Kaleye çıkarken kenarda bir Sırp mahallesinin olduğunun farkında değildim. Kimdi bu Sırpça konuşanlar? Neyse yol üzerinde bir kilise şehrin merkezi olan her yerinden görünen bu kiliseyi ziyaret etmek istedim fakat kilise ziyarete kapalıydı ve kilitliydi. Içeride bulunan kişiyle Sırpça konuştum. En başta önyargılı bir şekilde selam verdim o benden korktu ben onu sevmedim filan. Neyse selamlaşmak faslı bittikten sonra kiliseyi ziyaret etmek istediğimi söyledim. 2 – 3 saniye düşündükten sonra dođi dedi.

Sırtımda yüklü bir sırt çantası rahat giyinimim ile bana karşı güvenlik önlemi almasını beklerken gayet samimi konuşuyordu. Gün boyu yorulduğunu anladım. Resim çekebilir miyim dedim ver ben seni çekeyim dedi. Resim çekildim. Sonra senin buralı değilsin ama Sırpta değilsin dedi. Sırpçayı keskin vuruşlarla ve yumuşak geçişlerle konuştuğumdan ortaya söylenilene göre sempatik bir aksam çıkıyormuş neyse hehe. Kendisine Türkiyeden geldiğimi babamin Ipek Rugovalı Arnavut olduğunu annemin Güney Arnavutluk ahalisinden olduğunu dedemlerin Yugoslavya ile problemlerindem ötürü Türkiyeye göç ettiğini, Arnavut Gençlik Birliğini yürüttüğümü, Diaspora Bakanlığı ile geldiğimi söyledim evet radikal bir giriş oldu. Tepkisini çok merak ettim. Lakin çok iyi diyerek beni tebrik etti ve bana hoşgeldin dedi Türkçe. Şaşırdım daha sonra beni Sırpların bile girmesinin yasak olduğu bölüme girmeme müsade edip kendi elleriyle resim çekti. Bir daha şaşırdım.

Daha sonra ben de kendisine eğer alınmazsanız sizinle açık konuşmak istiyorum dedim. Kesinlikle dedi. Burada Kosova’yı devlet olarak kabul ediyor musunuz dedim. Burada 40 yıldır yaşadığını Arnavutlar tarafından hiç bir şekilde saldırıya uğramadığını söyledi. Sonra bana Arnavutça konuştu. Ben bir daha şok geçirdim. Peki dedim Kosova sizi dışlıyor mu diye sordum. Kendisi bana benim Kosova kimliğim bile var dedi. Dedim benim bile yok hayrını görün diyerek biraz güldük. Dedim siz Sırp ben Arnavut ben alamıyorum siz düşünün dedim. Bir daha güldük.

Daha sonra benimle biraz Türkçe konuştu Fenerbahçeli olduğunu söyledi ben de şimdi bozuştuk dedim ben Beşiktaşlıyım. Sırp Arnavut olarak değil de Beşiktaş Fenerbahçe olarak kavga ederiz dedi. Güldüm.

Dedim Prizren’de Sırplar nerde yaşıyor? Cami ile nehirden başlayıp kaleye kadar olan yerde yaşıyor dedi ve alanı gösterdi. AB destekliyormuş kendilerini. Sonra ben kendisine buraya bizim Arnavut gençliğini imkanımız olsaydı getirmek isteyeceğimi söyledim hem sizin bir Sırp olarak ne kadar güzel Arnavutça bildiğinizi hem de Arnavutlara bakış açınızı göstermek isterdim dedim. Tam bu esnada telefonunu çıkardı telefon numaramı istedi verdim ve bana evini gösterdi, gelirseniz benim evim şurasıdır yatacak yeriniz var dedi. Şok geçirdim. Az önce tanıdığı radikal kişiliğe sahip olabileceği bir insandım. Daha sonra sarıldık Selamen Alejkum dedi Alejkum Selam dedim ve ayrıldım.

Keşke Prizrenli Türkler de her hakkımız var burada barış içindeyiz diyebilseler. Prizrenli bir Türkten duymak istediklerimi Prizrenli bir Sırptan duyunca alınmadım değil ama olsun en sonunda Kosova’yı olduğu gibi kabul edenler kazanacak.

Saša kendi halinde bir Sırp ve kendince iyi bir Sırp ortodoks. Kosovayı devlet olarak kabul ediyor ve Kosova vatandaşı. Her ne kadar kendisiyle Sırpça konuşsakta Arnavutça konuşmaktan çekinmiyor.

Balkanlarda Sırplar Saša gibi olsaydı Balkanlar bambaşka bir yer olurdu. Hvala Saša.

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

Yorumlar 1

  1. Zafer diyorki:

    Kiliseyi bekleyen kişiye kilise bekçisi denmez. O kişiye “ZANGOÇ” denir. Bilginize. Zafer A.