Bağımsız Kosova 17 Yaşında

Bağımsızlık yurt çapında coşkuyla kutlandı.

Bağımsız Kosova 17 Yaşında
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova, 17 Şubat 2025 tarihinde bağımsızlığının 17. yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

Başkent Priştine başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen etkinlikler, halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani tören konuşması

Resmi Törenler ve Etkinlikler
Kutlamalar, sabah saatlerinde hükümetin özel oturumuyla başladı. Ardından, devlet bayrağı göndere çekildi. Öğle saatlerinde, Priştine’nin ana meydanlarında Kosova Güvenlik Gücü (FSK) ve Kosova Polisi’nin katıldığı askeri geçit töreni düzenlendi. Geçit töreninde, askeri birlikler ve polis ekipleri modern teçhizatlarıyla halkı selamladı.

Başbakan Albin Kurti tören konuşması
https://youtube.com/shorts/cEr33v10Gs8?si=UkqZ3-xCTvj_J3Iu

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova’nın onur ve özgürlük için verilen eşsiz fedakarlıkların simgesi olduğunu vurgulayarak, “Bu gerçeği sorgulamaya cesaret eden herkes, bugün Kosova halkının sesini duysun. Kosova, bizim sonsuz vatanımızdır ve öyle kalacaktır.” dedi. Başbakan Albin Kurti ise, Kosova’nın bağımsızlığa ulaşmak için uzun bir direniş ve halkın kararlılığıyla bugünlere geldiğini belirtti.

Prekaz şehitliği ziyaret edildi. Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti başta olmak üzere devlet erkanı UÇK komutank Şehit Adem Jashari ve aile üyelerinin bulunduğu Preksz Şehitliğini ziyaret etti. Çelenk koyup saygı duruşuna bulunuldu.


Yerel Kutlamalar
Priştine’deki Elena Gjika İlköğretim Okulu’nda eğitim gören Türk öğrenciler de bağımsızlık yıldönümünü coşkuyla kutladı. Öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyerek, müzik, şiir ve gösterilerle bayram havasını yaşadılar.


Yenidoğan Anıtı’nda Yenilik
Bağımsızlık sembolü olan “Yenidoğan” (Newborn) anıtı, her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı bir temayla yeniden boyandı. Bu yılın teması “yapay zeka” olarak belirlenirken, anıt üzerinde çeşitli renk ve motifler yer aldı.


Uluslararası Katılım ve Mesajlar
Kutlamalara, yerel halkın yanı sıra uluslararası temsilciler de katıldı. Cumhurbaşkanı Osmani, Kosova devletinin oluşumuna verdikleri destekler için dost ve müttefik ülkelere şükranlarını sundu. Başbakan Kurti de, Kosova’nın demokratik kurumlarını güçlendirerek, halkın refahı için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde 94 yıllık Sırbistan işgali sonrası bağımsızlığını ilan etmiş ve o tarihten bu yana her yıl bağımsızlık gününü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır.
#ARNAVUTHABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın