Arnavutluk’ta Turistik yerleşimlerin yolları yenileniyor.

Rilindja Urbane në rrugët turistike

Arnavutluk’ta Turistik yerleşimlerin yolları yenileniyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutluk’ta Turistik yerleşimlerin yolları yenileniyor.

Özellikle turizm sezonu boyunca Shkodër-Velipoja arasında yoğun trafiğin  yaşadığı yol, yol yenileme programı çerçevesin de yeniden yapılıyor. Halen güzergahta 3 kısımda çalışmalar sürüyor.

Başbakan Edi Rama bugün Shkodra’daydı ve Arnavut Kalkınma Fonu Genel Sekreteri Benet Beci ile birlikte bu yol  üzerindeki çalışmaların ilerleyişini yerinde inceledi.

ADF direktörü Benet Beci, bu yeni projeyi takiben, yolun bazı bölümlerinin geçiş yerlerini yerleşim alanlarının dışına yönlendirerek, mesafeleri kısaltarak yüksek hızlar için fırsatlar yaratarak köylerde ulaşım tıkanıklığını en aza indirmeyi amaçladıklarını açıkladı. “İnşa edilen yolun tamamı 18 kilometredir. 20 milyon dolar yatırım yapılacak ve eş zamanlı olarak üç bölümde çalışmalar yürütülüyor. Yeni yolun bir parçası olan yol. Yerleşim alanlarının çevresinden geçerek yapılacak kısımlar yüksek hız ve yerleşim yeri trafiğini en aza indirirecek fayda sağlayacak. Yol 7 metre genişliğinde, yerleşim yerlerinde aydınlatılmış ve dayanım ömrü yüksek standartta olan asfalt ile kaplanacaktır. ” dedi.

Başbakan Rama, güzel doğası ile önemli bir yere sahip olan bölgenin turistik yollarının en iyi şekilde yapılacağını belirtti. “Daha sonra yol çevresi peyzajı ve ağaçlandırma  için başka bir fon ayıracağız, çünkü bu turistik yol. Güzel bir seyir görseli sağlaması lazım. İkinci olarak köprü sadece mühendislik anlamında bir eser olarak değil iyi anlamda bir sanat eseri olarak yapılacak. Daha da önemli olan, nihayetin de yüzyıl sonraya kalıcı bir eser bırakmaktır.” dedi.

Başbakan ayrıca, yolun yeniden inşasının Velipoje’nin iç bölgelerindeki altyapı projeleri ile tam uyumlu olmasını da istedi. “Yol, Velipoje ve iç bölgelerdeki kentsel rehabilitasyon ile birleştirilmelidir. Dünya Bankası Fonu ile turizm için bir miktar ortak finansman yapalım, bir kısmı bunun hükümet fonlarıyla yapılması ve böylece kapsamlı bir yeniden yapılandırma yapalım “dedi.

Bölge için yolun önemi,  yörede yetişen doğal ve aromatik bitkileri toplayan satan yeri halk ile doğa turizmi için gelen Turistlere büyük kolaylık sağlayacak olması.

Rilindja Urbane në rrugët turistike

Rruga Shkodër-Velipojë, tejet e frekuentuar, sidomos gjatë sezonit turistik i është nënshtruar projektit për rikonstruksionin e saj, falë programit të Rilindjes Urbane. Rruga ka tre lote dhe paralelisht punimet po zhvillohen në të 3 lotet.

Kryeministri Edi Rama ishte sot në Shkodër, ku së bashku me Drejtorin e Përgjithshëm të Fondit Shqiptar të Zhvillimit Benet Beci inspektoi ecurinë e punimeve për këtë segment rrugor.

Drejtoi i FSHZH Benet Beci shpjegoi se me projektin e ri të rrugës, një pjesë e saj devijon kalimin në zonat e banuara, duke shkurtuar distancën dhe duke krijuar mundësi për shpejtësi më të lartë dhe lehtësim të trafikut nëpër fshatra. “E gjithë rruga është 18 kilometra. Janë 20 milion dollarë investimi që ka filluar dhe po punohet paralel në të tre lotet. Një pjesë e rrugës del jashtë linjës, është një pjesë e rrugës së re, e cila eliminon zonat e banuara që krijon një mundësi për shpejtësi më të lartë edhe për trafikun, për ta spostuar nga fshatrat. Të gjithë parametrat janë të rregulluar. Rruga shkon 7 metra e gjerë, me asfalte, ndriçimin e zonave të banuara.”

Ndërsa u njoh me projektin, kryeministri kërkoi që ajo të kompletohet sipas të gjithë parametrave të një rruge turistike, ku një vend të rëndësishëm zë gjelbërimi. “Të shtonim dhe një fond tjetër më pas për ta bërë të gjithën si kurorë pemësh, sepse kjo është rrugë turistike. E dyta, ura duhet bërë edhe si vepër arti në kuptimin e mirë të fjalës, jo thjeshtë  vepër arti në kuptimin inxhinerik. Rëndësi ka që pas çerek shekulli u bë.”

Gjithashtu, kryeministri kërkoi që projekti i rikonstruksionit të saj të jetë në kombinim të plotë edhe projektet infrastrukturore për zonat e brendshme të Velipojës. “Rruga duhet kombinuar me gjithë rehabilitimin urban brenda përbrenda Velipojës dhe me zonat e brendshme. Të bëjmë një financim të përbashkët me fondin e Bankës Botërore për turizmin,  një pjesë nga fondet e qeverisë edhe të bëjmë një ristrukturim të plotë.”

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın