Hırvatistan Fırtına (Oluja) Operasyonu Yıldönümünü kutladı

Hırvatlar 22 yıl önce Sırplara karşı zafer ilan etmişti.

Hırvatistan Fırtına (Oluja) Operasyonu Yıldönümünü kutladı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Hırvatistan Fırtına (Oluja) Operasyonu Yıldönümünü kutladı

Sırp işgali altındaki Hırvatistan topraklarını kurtarmak için bundan 22 yıl önce Hırvatistan Ordusunun başlattığı Oluja(Fırtına) oprasyonu ve elde ettikleri zafer dün yıldönümünde kutlandı. Savaşta ölen Hırvat sivil ve askerleri anıldı. Siyasiler, zafer ile sonuçlanan Oluja(Fırtına) Operasyonunun 22. yıldönümünü kutladılar ve Hırvatistan’ın modern, bağımsız bir Avrupa devleti haline gelmesini sağlayan ölen askerlerini andılar, veteran askerleri kutladılar.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Başbakan Andrej Plenkoviç ve parlamento  başkanı Gordan Jandrokoviç Knin’in merkez meydanındaki zafere adanmış anıta çelenk koydular ve  saygı duruşunda bulundular.

Plenkoviç yaptığı konuşmada, Fırtına operasyonunun  batı Bosna’da Bihaç kasabasında (o sırada Sırp güçlerle çevrili) muhtemel bir soykırım yapılmasını önlediğini söyledi. “Fırtına başka Srebrenica’yı engelledi. Oluja, Hırvatistan’ın tarihinde ki en büyük zafer olarak hatırlanacak “dedi.

Kutlama, kasabaya bakan Knin kalesinde Hırvat vatansever şarkıları çalan bir orkestra ile sabah başladı. 1990’lı yıllarda motosiklet üzerindeki savaşan gaziler ve Fırtına Operasyonunda görev yapan bütün birlikleri temsil eden askerler şehir merkezinde geçit töreni düzenledi.  Yeni alınan ABD yapımı helikopterler, geçen yıl ABD’den satın alınmasından bu yana ilk kez halka açık gösterilere katıldı, askeri uçaklar havada akrobasi gösterisi yaptı.

Kinin’deki kutlama ve gösteriler dışında ülke genelinde çeşitli meydan ve alanlarda Oluja(Fırtına) operasyonu ve zaferi ile ilgili etkinlikler düzenlendi. Hırvatistan Ordusunun kullandığı silahlar halka sergilendi.

 

Hırvatistan ordusu 1995 yılında Oluja operasyonu ile Hırvatistan içindeki Sırp güçlerine karşı taaruz durumuna geçmiş, buna eş zamanlı olarak Bosna Hersek ordusuda Bosna içindeki Sırp güçlerine taaruz başlatmıştı. İki ordunun 5 koldan sürdürdüğü oprasyonlar ile Hırvatistan topraklarından Sırp güçlerini çıkarmış, Bosna Hersek ordusu Banjaluka kapısına dayanmıştı. Ardından taraflar Dayton’da barış anlaşması için masaya oturmuştu.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın