VMRO’dan Meclis Çalışmalarına Engel

VMRO reformları engelemek için parlamento çalışmalarına engel oluyor.

VMRO’dan Meclis Çalışmalarına Engel
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

VMRO’dan Meclis Çalışmalarına Engel

Mayıs ayının sonlarında muhalefete geçtikten kısa bir süre sonra, eski iktidar  VMRO DPMNE, on meclis toplantısına  ve yeni hükümetin önerdiği kanun, yönetmelik ve atamalara engel olmak için meclis işleyişini yavaşlatmak için çalışmalar yapıyor.

O günden bu yana parlamentoda, VMRO DPMNE daha fazla söz almak için vekillerin pek çok grup kurdurdu. Ard arda söz alıp kürsüde uzun süreli oyalama konuşmaları yapan milletvekilleri bu uzun süreli konu dışı konuşmaları ve cevap hakkı taktikleri ile meclis çalışmalarını sabote ediyor.

VMRO DPMNE’nin 120 sandalyeli mecliste 51 milletvekili bulunuyor.

Meclis başkanı iktidardaki çoğunluğu, muhalefetteki VMRO DPMNE partisinin parlamentonun çalışmalarını bir buçuk ay boyunca engelleyen durdurma taktiklerini azaltmak için harekete geçmeye çağrıdı.

Diplomat ve eski milletvekili olan Gjorgi Spasov, Meclis Başkanı Talat Xhaferi ve Sosyal Demokratların liderliğindeki koalisyonun, bu abluka ve beklenen diğer engelleri kaldırmak için güç ve cesaret göstermesi gerektiğini söyledi.

Spasov,  hukukun üstünlüğünü engelleme, ülkenin AB ve NATO üyelik hedeflerini geriye getirme ve seçmenler arasında hayal kırıklığı yaratma amaçlı engellemelerin, reform planına zarar verme riski taşıdığını söyledi.

 

VMRO DPMNE’nin engellemeleri yüzünden parlamento, Pazartesi günü oturumu başarısızlığa uğradı ve başsavcı Marko Zvrlevski’nin görev süresinin sona erdirilmedi. Yeni hükümetin söz verdiği yargı reformlarına yönelik ilk adımlarından biri olarak görülen görevden alınmayla  ilgili tartışmalar bir aydan fazla süredir sürüyor.

VMRO DPMNE milletvekilleri, daha önce yaptıkları gibi, aralarında sohbet ettikleri uzun metraj konuşmalara girdiler, devamında orman yangınlarından ve yakın tarihte komşu Bulgaristan ile imzalanan dostluk anlaşmasını konu ettiler.

VMRO DPMNE on meclisi gurubu kurarak mecliste kontrolünü eline aldığından, tartışmalara cevap için verilen süre on kat daha uzuyor ve normal koşullardan on kat daha fazla yasama çalışması için mesai harcanıyor.

Üsküp’ün devlet üniversitesinde hukuk profesörü olan Tito Belicanec, meclis Başkanı Talat Xhaferi’nin “hayali” VMRO DPMNE toplantılarını bire indirmesi ve azaltması gerektiğini de belirtti.

Belicanec, parlamento tüzüğünün 33. maddesi, partilerin açıkça iç bölünümlere sahip olmadığı durumlarda birden fazla komisyona sahip olmalarını yasakladığını belirtti. “On hayali komitenin koordinatörlerinden herhangi biri bir ara isteğinde bulunursa, buna izin verilmelidir, ancak başka kimse daha sonra bir ara yapmasını isterse Xhaferi bunu reddetmelidir.” dedi.

Parlamento Tüzüğünün 81 madde 3. bendine göre, bir grup koordinatörü günde bir saatlik bir dinlenme hakkına sahiptir. Buna dayanarak, VMRO DPMNE’nin on meclis koordinatörü sıklıkla bir biri ardına ara istiyor. Xhafier’ye ayrıca, tartışmalar sırasında genellikle konu dışı söz alan konuşmacıların sözünü kestirmesi önerildi.

Xhaferi, gece görüşmeden sonra uzunca bir tartışmayı telafi etmek için meclis çalışmalarını birkaç defa uzattı, ancak şimdiye kadar onları engellemek için harekete geçmedi.

Sosyal Demokratların liderliğindeki çoğunluk, VMRO DPMNE’nin on komitesinin oluşturulmasına itirazda bulunmuş ancak bunları iptal etmeyi amaçlayan resmi bir karar yayınlamamıştır.

 

www.arnavuthaber.com / Makedonya Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın