Makedonya; İvanov’un hükümeti kurma görevini Zaev’e vermesi bekleniyor.

Yeni hükümet haziran başı kuruluyor.

Makedonya; İvanov’un hükümeti kurma görevini Zaev’e vermesi bekleniyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

 

Makedonya; İvanov’un hükümeti kurma görevini Zaev’e vermesi bekleniyor.

Makedonya’da uzun süredir Vrmro’nun baskısı sebebiyle Hükümet kurma görevini Zaev’e vermeyen Cumhurbaşkanı İvanov’un hafta içi görevi SDSM lideri Zaev’e vermesi bekleniyor. Resmi olmayan kaynaklar göre 18 Mayısa kadar İvanov görevi Zaev’e verecek. AB ve ABD yetkililerinin demokrasinin işlemesi için yaptığı çağrılara İvanov’un uyması bekleniyor. Meclis başkanlığı seçimlerine Arnavut DUI partisi milletvekili Talat Caferi’nin seçilmesinden sonra yasal olarak İvanov’un görevi vermemek için atacağı adım kalmadı. Diplomatik bazı kaynaklara göre  Ivanov zaten  Zaev’i atamak zorunda. Bununda kararını aldı ve yeni hükümet Haziran başında kurulup göreve başlayacak.

Meclis Başkanı Talat Caferi yaptığı açıklamada; Meclis başkanlığı seçimlerinden ve  kararın resmi gazetede yayınlanmasından  sonra 10 gün içinde yasa gereği Cumhurbaşkanı İvanov’un görevi meclis çoğunluğunu oluşturan koalisyonun başında olan  Zaev’e vermesi gerekiyor.

Aralık seçimlerinden beri hükümetin kurulamadığı Makedonya’da; VMRO partisi iktidarı kaybetmemek için çeşitli yolları deniyor. İvanov’un görevi vermemesi için baskı, sokak eylem ve taşkınlıkları ile en sonunda Makedonya Meclisini silahlarla basıp diğer parti milletvekillerine saldırı ve meclis başkanlığı seçimlerini engelleme gibi olaylar VMRO taraftarları tarafından yapılıyor. VMRO’nun iktidarda kaldığı yıllar buyunca yolsuzluk yaptıklarına dair iddalar sebebiyle yargılanma korkusu yüzünden ülkeyi siyasi istikrarsızlığa sürüklediği muhaliflerce belirtiliyor. Hükümetin kurulması ve ülkenin normale dönmesi ile yolsuzluk iddalarının açıklığa kavuşması bekleniyor. Balkanlarda en yüksek işsizlik oranlarına sahip ülkede toplumun en büyük beklentisi ekonominin düzelmesi ve AB ile entegrasyonun artması.

ArnavutHaber

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın