BURBUQE RUSHITI

Kosova’nın kahraman muhabir gazetecisi.

BURBUQE RUSHITI
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova’nın Kahraman Muhabiri Burbuçe Ruşiti’yi
Saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Kosova Savaşını dünyaya duyuran NTV muhabiri Burbuqe Rushiti 1961 Priştine’de doğdu. 1990’lı yıllara kadar eski Priştine Radyo Televizyon Kurumu bünyesinde Priştine Radyosu Kültür Redaksiyonun’nda çalıştı.

90 yıllarından itibaren NTV haber kanalında muhabirlik yapan Rushiti, 1998-1999 yıllarında sırp işgalinden Kosova’yı kurtarma savaşında haberler geçerek, dünya ve Türk kamuoyunun Kosova gerçeğini öğrenmesini sağlayan kahraman bir gazeteciydi. Ayrıca savaş döneminde büyük yankı yaratan Mithat Bereket’in Kosova’yı konu alan Pusula proğramının çekilmesi için ön ayak olan kişiydi.
Burbuqe Rushiti, 1997’den Kosova’daki Sırp işgali ve kurtuluş savaşının en hareketli günlerine kadar sayısız haber yaptı. Çok kültürlü bir toplumun yok edilmesini önlemek için hayatını ortaya koydu. İki küçük çocuğunu evde bırakıp eline mikrofonu aldı, sokaklara çıktı, yaşanan zulmü görüntüledi. Savaşı, öncesini, sonrasını aktardı, tüm tehlikelere rağmen barışa giden yolun her adımına tanıklık etti.

Burbuqe Rushiti

Savaş sonrası çeşitli tv proğramları yaptı. Bir süre Türkiye Gazetesi için de yazdı. Şiir kitapları da olan Rushiti, NTV Yayınları’nca basılan ve savaş anılarını içeren “Kokunu Özledim Kosova” adlı kitabını da neşretti.

Kokunu Özledim Kosova – Burbuqe Rushiti

Sırpların bombaladığı bölgelerden yayınlar yapan ve savaş sırasında kullanılan zehirli mühimmatların etkisiyle kansere yakalanan Rushiti 3 Ağustos 2019’de hastığa yenileren hayatını kaybetti. “Bazı insanlar bu dünyaya görevli olarak geliyorlar, benim görevim de bu”, demişti bir defasında…
Burbuqe’nin görevi; Kosova’da ikinci bir Bosna’nın yaşanmasını engellemekti. Bunun içindi tüm mücadelesi ve bu uğurda hayatını verdi.

İki erkek çocuk annesi olan Burbuqe Rushiti, vefat ettiğinde 58 yaşında idi.

Pek çok kişinin vatanını savunmak yerine kaçtığı, bazılarının sınıra kadar gidip oradan girmeye korkup döndüğü ve bugün bununla övündüğü ortamda. Sırp işgal ve vahşetini tüm dünyaya duyurmak için Burbuqe Rushiti kanserojen mühimatların oluşturduğu etkiyle genç sayılacak yaşta hayatını Kosova için verdi.
Ruhu şad olsun.

ARNAVUT HABER

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın