Arnavutluk deniz turizminin yanında zengin bir kültürel miras, doğa, kış, dini ve tarihi turizim seçeneklerini de sunuyor.
Arnavutluk’un 2016 yılında turizm geliri 1.16 milyar euro. Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artmış durumda. 2017 verilerine göre ilk altı ayda 521 milyon euro turizim geliri mevcut en yüksek gelirin Temmuz Eylül döneminde olduğu gözönüne alınırsa bu yılda %25 artış öngörülüyor. Buda iki yıl içinde %40’ın üstünde büyük artış demek. Ülke turizmi ve turizmin etkisiyle ülke son yıllarda hızlandırılmış bir tempoda gelişiyor.
Adriyatik ve İyon denizine kıyısı bulunan Arnavutluk deniz turizminin yanında; zengin bir kültürel miras, doğa, kış, dini ve tarihi turizim seçeneklerini de sunuyor.
Arnavutluk’u çekici kılan bir diğer hususta bir ila üç saatlik uçuş süresi içinde tüm avrupa ülkelerinden ulaşabilir noktada olması ve yeni yapılan tesislerle Avrupa ülkeleri ayarında kaliteli bir tatil için çeşitli olasılıklar sunmasıdır. Ayrıca Balkan ülkelerinden araçlarıyla turistler kolayca ulaşabiliyor. Kosova, Makedonya ve Karadağ yönüne yenilenen yollar ile Kosova, Bosna Hersek ve Makedonya’da yaşayan Arnavut ve Boşnak toplumun tercihi Arnavutluk oluyor. Kolay ulaşım, güvenli tatil ve uygun fiyatlar tercih sebebi olmaktadır.
Özelikle Bosna Hersek vatandaşları, Arnavut toplumu ve kültürünü kendilerine yakın görmekte Hırvatistan ve Karadağ’dan daha rahat ve güvenli tatil yapabildiklerini belirtmektedirler. 2016 yılında 13.000 Bosna Hersek vatandaşı Arnavutluk’ta tatilini geçirdi. Ayrıca son yıllarda Rus ve Sırp turistlerde Arnavutluk’ta tatil yapmaya başladılar.
Yunanistan, İtalya, Türkiye gibi ülkelerden çok daha ucuza tatilinizi Arnavutluk’ta geçirebilirsiniz. Resmi para birimi LEK (1$=139LEK) ‘dir. Ancak tüm oteller, mağazalar, barlar ve restoranlarda euro geçmektedir.
Örneğin, Güney Arnavutluk Saranda’da iki kişilik bir hafta sürecek tatil ortalama 350 euro’ya mal olmaktadır. Bu fiyata ülke içi ulaşım, konaklama ve yeme içme dahildir.
Benzer veriler Adriyatik kıyısında ülkenin kuzeyinde Durres şehri içinde geçerlidir. Örneğin tek çocuklu bir aile 5 gün oldukça kaliteli bir otelde 330 euro ya oda kahvaltı konaklayabilir. Oteller çoğunlukla yeni ve her yıl yeni tesisler inşaa ediliyor.
Gıda fiyatları kabul edilebilir seviyede. Otellerde kişi başına 7-8 euro’ya yanında tek alkol içecekle bir öğün yiyebilirsiniz. Restoranlar ve lokantalarda ise fiyatlar daha düşüktür. Örneğin kahve yaklaşık 80 lek, iyi bir çorba 250 lek, bir ögün yemekte 6 euroya yenilebiliyor.
Süpermarketlerde gıda fiyatları uygundur. Yani bir şişe meşrubat 60-100 lek arası, 1,5litre su 50lek, ekmek 60lek. Ayrıca otellerde şezlong, şemsiye ücretsiz ve kıyı boyunca otellerin kendi plajları var.
Helal Gıdaya ulaşma konusunda sorun yok. Arnavutluk restoranları dışında ayrıca Kosova veya Makedonya Arnavutları tarafından işletilen pek çok restoran mevcuttur. Birçok restoran, sadece helal gıda kullanır. Alkol, meyve, dondurma, şeker vs sahil yöresi tüketim ürünlerinde fiyatları diğer ülkelere göre oldukça uygundur.
Arnavutluk’ta seyahat ve konaklama ile ilgili bir kaç uyarı?
Yollar; Arnavutluk’ta yollar yenidir, ancak çoğu yerde yol işareti ve çizgileri yetersizdir. Arnavut sürücüler araçlarını oldukça hızlı kullanmaktadır bu sebeple dikkatli araç sürmek gereklidir. Şehirlerde trafik içinde önünüze araç, yaya, bisiklet birden çıkabilir yada şerit değiştirebilir. Trafik akışına alışmanız gerekir. Trafik ışıkları az kavşaklarda kontrolsüz trafiğe dikkat edilmelidir.
Ülke içinde otoyol 100 kilometre’den fazla inşaa edilmiş durumda. Durres ve Vlore arasını kısa sürede alabilirsiniz. Şehir içleri için navigasyon kullanmanız tavsiye edilir.
Sahiller; Trafik ve yollardaki bazı sorunlara rağmen, Arnavutluk’a her yıl artan sayıda turist gelmesinin sebebi güzel bakir kumsalları, temiz denizi ve uygun fiyatlı konaklamadır.
Örneğin Saranda, çevresinde Ksamil, Manastır, Himare güzel küçük tatil yerleri olarak güzel kumsalları, denizi ve konaklama imkanları ile turistleri cezbediyor.
Harika şehirler; Tiran, Durres, İşkodra, Vlora, Saranda gibi güzel modern şehirleri Berat, Kruya gibi tarihi kentler yeni tesisler, güzel dekore yürüyüş yolları, kültürel ve tarihi nesneler hakkında öğreneceğiniz bilgiler sizi çok şaşırtacak.
Turistler nereli? Kosova’dan gelenler turistlerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca, Makedonya, Karadağ, Yunanistan’dan oldukça fazla turist geliyor. Devamında Hollanda, Hırvatistan, Çekya, Almanya, Bosna Hersek’ten gelen turistler sahilleri dolduruyor
www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi
www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır
Tüm Yazıları