
Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i Rahmet, Minnet ve Saygıyla Anıyoruz
Bosna-Hersek’in bağımsızlık mücadelesinin mimarı, Doğu ile Batı arasında köprü kurmuş büyük bir düşünür, adaletin ve hürriyetin yılmaz savunucusu: Aliya İzzetbegoviç.
Vefatının yıl dönümünde, sadece bir devlet adamını değil; fikirleriyle, vakur duruşuyla ve ahlakıyla tüm dünyaya ilham vermiş “Bilge Kral”ı bir kez daha rahmetle ve minnetle yad ediyoruz.
Mücadeleyle Geçen Bir Ömür
1925 yılında Bosanski Šamac kentinde dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç, gençlik yıllarından itibaren İslami kimliğini ve halkının haklarını savunmaktan geri durmadı. Fikirleri nedeniyle hapis cezalarına çarptırılsa da, inancından ve adalet arayışından asla taviz vermedi.
1990’lı yıllarda Yugoslavya’nın dağılma sürecinde Bosna-Hersek Halklar Meclisi Başkanı seçilen Aliya, Bosna halkını tarihinin en karanlık döneminde yalnız bırakmadı. 1992-1995 yılları arasında yaşanan, insanlık tarihinin en büyük dramlarından biri olan Bosna Savaşı sırasında, hem diplomatik masada hem de cephede halkının liderliğini üstlendi.
Neden “Bilge Kral”?
Aliya İzzetbegoviç’i özel kılan, askeri ve siyasi liderliğinin ötesinde derin bir felsefi anlayışa sahip olmasıydı. “Doğu ile Batı Arasında İslam” ve “İslam Deklarasyonu” gibi eserleriyle zihinlerde devrim yapan Aliya; savaşın en acımasız anlarında dahi ahlakı ve insanlığı merkeze koydu.
Onun şu sözü, duruşunun ve adalet anlayışının en net özetiydi:
“Savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir.”
Bıraktığı Miras
Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te aramızdan ayrılırken geride bağımsız bir Bosna-Hersek ve tüm ezilen halklara umut olan sarsılmaz bir miras bıraktı. Kendi vasiyeti üzerine mütevazı bir şekilde, şehit kardeşlerinin yanında Kovači Şehitliği’ne defnedildi.
Bugün, onun adalet, özgürlük ve insani değerlere dayanan mücadelesini anlamak ve gelecek nesillere aktarmak her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor.
Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
arnavuthaber












![ARNAVUTÇA VAR AMA NEDEN HER OKULDA YOK? [BÖLÜM 3]](https://www.arnavuthaber.com/wp-content/uploads/2026/09/file_000000008dec81f4895eee88a1595707.png)

![TÜRKİYE’DE ARNAVUTÇA YASAK MI? [Bölüm 1]](https://www.arnavuthaber.com/wp-content/uploads/2026/09/file_000000000ab0820a81b451987a6169e8.png)




















































