ABD Adriyatikte İnsiyatifi Elden Bırakmıyor

Batı Balkan Ülkeleri Aralarında İşbirliği ve AB – NATO ile entegrasyonda kararlı.

ABD Adriyatikte İnsiyatifi Elden Bırakmıyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

ABD Adriyatikte İnsiyatifi Elden Bırakmıyor

02/08/2017 Podgorica

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da düzenlenen Adriyatik İnsiyatif toplantılarında batı balkan ülkeleri liderleri ve ABD bşk. yrd. Mike Pence katıldı. Pence toplantılarda yaptığı konuşmalar ve ikili görüşmelerde verdiği mesajlar ile ABD’nin Balkanlarda varlığını ve müttefiklerine desteğini artıracağını gösteriyor. Rusya’yı balkanlarda istikrarı bozmak isteyen unsur olarak tanımlayan Pence, Karadağ darbe girişi ve radikal ırkçı unsurlara Rusya desteğini dile getirdi.

Toplantılara Karadağ Başbakanı Duşko Markoviç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç, Sırbistan Başbakanı Anna Brnabiç ve Slovenya Başbakanı Miro Cerar katıldı. Batı balkanların en üst seviye zirvesine katılan liderler toplantı dışında ABD bşk. yrd. Mike Pece ile başbaşa görüşmelerde yaptı. Ayrıca liderler birbirleriyle de başbaşa görüşmeler yaptılar.

Sırbistan dışından, Nato üyesi ve üyelik yolunda olan ülke liderlerinin buluştuğu zirvede ana konu NATO çerçevesinde güvenlik işbirliği konuları ile katılımcı ülkeler ve ABD arasındaki stratejik ilişkiler oldu. ABD verdiği kuvvetli mesaj ile Balkan ülkelerinin arkasında olduğunu vurguladı.  Bölgede Rusya’nın çıkarmak isteyeceği istikrarsızlık yada kaosa izin verilmeyeceği belirtildi.

 

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Nato üyesi olarak Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek’in NATO üyeliği sürecini desteklediklerini belirtti. Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç ülkemizin istikrarı için NATO üyeliği hedefimiz vazgeçilmez bir unsurdur diye konuştu. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ülkesinin Avrupa Atlatik kurumlarına üyelik süreçlerini hassasiyetle devam ettiğini. Egemenlik haklarımızdan taviz vermeden Sırbistan ile diyalog ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdüreceklerini belirtti. Sırbistan başbakanı Brnabiç yaptığı konuşmada askeri olarak tarafsız ülke olduklarını ama komşu ülkeler ile işbirliği içinde olmak istediklerini vurguladı.

AB’nin Batı Balkan ülkeleri ile yaptığı zirveler ve ABD’nin öncülük ettiği Adriyatik İnsiyatifi zirveleri ili batılı gücün istikrarın bozulmaması ve AB, NATO entegrasyonu için bölge ülkelerine desteklerini sürdüreceklerinin işareti olarak okunuyor.

Amerika, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya tarafından Batı Balkan ülkelerinin NATO üyeliğini desteklemek üzere kurulan Adriyatik İnsiyatifi 2003’te Tiran’da imzalandı. Kuruluşundan sonra, Karadağ ve Bosna’ya üyesi oldu. Gözlemci ülkeler  Kosova ve Sırbistan katılıyor. 2014’te  Kosova, Adriyatik İnsiyatifi’nin tam üyesi olma başvurusunda bulundu.

https://www.facebook.com/zeriamerikes/videos/10155504225719536/

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın