Thaçi İtalya’daki Arbresh Arnavutlarını ziyaret etti.

Arbresh’ler Thaçi’yi sevinçle karşıladı.

Thaçi İtalya’daki Arbresh Arnavutlarını ziyaret etti.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Hashim Thaçi İtalya Arbresh Arnavut’larını ziyaret etti.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: İtalya Arbreş Arnavutların yaşadığı Calabria bölgesini ziyaret etti. 23 Haziran 2017  günü Kosova Başkanı Haşim Taçi, Calabria’daki resmi ziyaretini Calabria bölgesi yerel yönetim başkanları ve Belediye Başkanı ile yapılan ortak toplantıyla başlattı. Calabria’nın Arbeşresh Belediyeleri, Cosenza’nın sarayında toplandılar.
Cosenza Valisi Gianfranco Tomao, Cumhurbaşkanı Thaçi’nin Cosenza’ya konuk olması konusunda kendisini ayrıcalıklı hissettiğini söyledi.
Arbëresh kültürünün insanlık kültüründe eşisiz yeri olduğunu belirten vali,  Calabria’nın 23 Calabri topluluğunun kültür toprağı olduğunu vurguladı.
Cosenza Valisi Gianfranco Tomao, “Bu tür ziyaretler Arbeşresh kimliğinin korunmasına ve İtalyan toplumu ile bütünleşmesine katkıda bulunuyor” dedi.
İtalya’nın Kosova’ya yaptığı katkılardan bahseden Başbakan, İtalyan askerlerinin Kosova için savaşmakla kalmadığını, ayrıca KFOR’da barışa katkı yaptıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Thaçi, savaş ve savaş sonrası dönemde Kosova’ya yaptıkları katkılarından ötürü Cosenza makamlarına ve İtalyan hükümetlerine teşekkür etti.
Yetkili, “Cosenza makamlarına, savaş döneminde Kosovalı mültecilere sığınak sağladığı için minnettarız” dedi.
Kosova Cumhurbaşkanı, İtalya’nın Kosova devletini ilk tanıyan ülkeler arasında olmasının yanı sıra Kosova’nın çeşitli uluslararası örgütlere üye olmasına da büyük katkıda bulunduğunu vurguladı.
Cosenza başkanları ve Calabria Arbeşhed Belediye Başkanları ile Başkan Thaçi zengin Arbeşş mirasını ve karşılıklı olarak kurumsal ve kültürel işbirliğinin olası formları üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Ardından Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Cosenza Üniversitesini ziyaret etti.  Albanoloji Bölümünü de içeren kurumun çalışmasını sunan Üniversite Rektörü ile Cumhurbaşkanı Thaçi karşılıklı görüşme yaptı.
Rektör Crisci, “Bu üniversitede Kosovalı gençler de eğitim görüyor” dedi. Profesör Francesco Altimari Arbeşreş’in edebi mirasının sayısız yayına özel önem verilerek Albanoloji çalışmalarını sundu.
Öğretşm üyelerini üniversitenin başarıları üzerine tebrik eden Cumhurbaşkanı Thaçi, Arbeş’lerin edebi ve kültürel mirasının nasıl incelendiğini, yayınlandığını ve korunduğunı görmekten gurur duyduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Thaçi, “Bağlantının kesintisiz kalması için Kosova, Arbeşresh yerleşimlerini ve kültürünü çeşitli şekillerde desteklemeye her zaman istekli olmuştur” dedi.
Cumhurbaşkanı Thaçi, Cosenza Üniversitesi profesörleri ile ortak ilgi alanındaki çeşitli alanlarda konferanslar, seminerler ve kongreler gibi ortak kültürel ve Arnavutluk projelerinin organizasyonu hakkında görüştü.
Başkan Thaçi, ayrıca karşılıklı üretim firmalarının kurulmasına katkıda bulunan Cosenza Üniversitesi’ndeki HighTech teknoloji laboratuarlarını ve diğer laboratuarlarını ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Thaçi, Priştine Üniversitesi ile Cosenza Üniversitesi arasındaki anlaşmanın Kosova’nın bu alandaki yeteneklerini küresel perspektifle açığa çıkardığını söyledi.

www.arnavuthaber.com /Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın