Thaçi gidiyor, Kurti geliyor.!!!

Kosova siyaseti yeniden mi şekilleniyor?

Thaçi gidiyor, Kurti geliyor.!!!
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Thaçi gidiyor, Kurti geliyor.!!!

Slovenya Ljubljana merkezi IFIMES Uluslararası Enstütüsü, Balkan Çalışmaları bölümü yayınladığı analizde. Önümüzdeki dönemde liderlerin değişeceğini öngörüyor. Enstitü Kosova’nın başına Albin Kurti’nin geleceğii öngörüyor. 11 Haziran seçimleriyle beraber Uluslararası etkiler ile Kosova’daki mevcut siyasi liderlerin değişeceği belirtiliyor.

“Kosova: Siyasi sahnede tektonik değişiklikler için Uyarı” başlıklı analizde Organ kaçakçılığı ile ilgili AB’nin sürdürdüğü inceleme. Kosova Meclisinde kabul edilen Savaş Suçluların yargılanması ile ilgili mahkemenin göreve başlamaması. Kosova’da yolsuzluk ve suç örgütleriyle yeterli mücadelenin olmaması dış dinamikler açısından mevcut siyasileri tasfiye sebebi oluşturacağı üstünde duruluyor. Diğer yandan Thaçi’nin 200 bin, Mustafa’nın 120 bin yeni iş vadinde bulunup bunun gerçeğe dönüştürmemesi  Kosova’nın yurt dışına daha fazla göç vermesi. Karadağ’a anlaşma ile toprak bırakması. Sırp belediyeler birliğinin kurulması gibi etkilerle ülke içinde de mevcut siyasete karşı büyük tepki olduğu belirtiliyor.

IFIMES analizinin devamında şöyle deniliyor: “Kararsız seçmenler LDK-PDK Hükümeti’nin cezalanması gerektiğini düşünüyor. Bu, Kosova siyasi sahnesinde tektonik hareketlere ve Vetvendosje’nin ve onun gayri resmi lideri Albin Kurti’nin iktidara gelmesine neden olabilir. Bu durumda amacı her ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmak ve ne kurtarılabilecek ise kurtarma gayesiyle en güçlü rakipleri Ramush Haradinaj (AAK) ve Fatmir Limaj (NİSMA) ile koalisyona giren Cumhurbaşkanı Thaçi tamamıyla tavsiye edilecek.”

Vetvendosje’nin ileride başarı sağlamasının şaşırtmayacağına dikkati çeken IFIMES, “Bir gün resmi Belgrat ve Priştine arasında diyalogu Aleksandar Vučić i Albin Kurti’nin sonuçlaması ihtimali şaşırtmamalıdır” diyor.

Tüm bu etkenlerden dolayı önümüzdeki süreçte Kosova siyasetinin silbaştan düzenleneceği ve ülkenin başına Albin Kurti’nin gelmesinin muhtemel olduğu kaydediliyor.

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın