Kosova Ordusu bu yıl kuruluyor.

Thaçi zirve ve gündemi konuştu.

Kosova Ordusu  bu yıl kuruluyor.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova Ordusu bu yıl kuruluyor.

Hashim Thaci: Kosova Cumhuriyeti ordusunu bu yıl kuracak

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci N1 televizyonuna yaptığı açıklamada bu yıl Kosova’nın ordusunu kuracağını ve seçimlerden sonra Karadağ ile sınır sorununun tüm Kosovalı siyasi partiler ile  uzlaşmalı bir şekilde çözüleceğini belirtti. Thaçi; “Kosova ordusu kimse için tehdit için değildir. Kendi güvenliğimizi ve egemenliğimizi koruma çabasıdır.” dedi. Kosova Cumhuriyetinin küçük çaplı muhafiz alayı dışında silahlı gücü yok. terörle mücadele ve ülke güvenliği artan Sırp tehditlerinden dolayı yaklaşık 10.000 kişilik bir Ordunun kurulması planlanıyor.

Brdo-Brione Zirvesi

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar-Kitaroviç tarafından ortaklaşa düzenlenen Balkan ülkelerin

in Brdo-Brione Zirvesine dün katıldı.

Cumhurbaşkanı Thaçi, “Bölge için bu kritik anda, bu zir

venin organizasyonundan şükranlarını dile getirirken, Avrupa Atlantik yönelimi fikirleri zafere sonuçlandı.” diye belirtti.

Thaçi; “İlk bakışta Balkanlar’ın sorunlu olduğu doğrudur. Bölgedeki tüm ülkelerde siyasi krizler yaşandı. Fakat aynı zamanda, bu krizlerin çözümünün başlangıcını gördük … Önemli olan şu ki tüm bu süreçlerde Batı yanlısı, NATO yanlısı ve AB yanlısı yönlendirme seçenekleri zafer kazanmakta. Bu noktada, bölgede siyasi istikrarın ve özellikle bölgenin Avrupa-Atlantik yöneliminin teyit edilmesinde yeni bir ivme görüyorum “dedi.
Cumhurbaşkanı Thaçi, Balkan’ın NATO ve AB ile yakınlaşma isteğinin, Brüksel’den somut ve olumlu tepkilerle alınması gerektiğini söyledi.

Thaçi; “Daha spesifik olarak Brüksel ile stratejik diyalog istiyoruz. Brüksel, jeostratejik çerçeveden Batı Balkan ülkelerine bakmalıdır “diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Batı Balkanlar’da hala AB üyeliğine aday ülke statüsünü kazanamayan tek ülke konumundayız. AB’nin tarafsız yaklaştığı tek ülkeyiz ve  Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan bey AB ülkesi mevcut. Bunu aşmamız gerek.” dedi.

Cumhurbaşkanı Thaçi yaptığı konuşmada, “Brüksel’de, bölgenin geleceği için, Balkanlar’ın AB ile olan işbirliğiyle, Balkanlar’ın AB’deki yeri konusunda vizyon ve liderlik arayışı içerisindeyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Thaçi, Balkan ülkeleri arasında işbirliği için teşvik edilen çeşitli fikirler hakkında konuşarak, Balkanlar bölgesinin zaten bir işbirliği çerçevesi olduğunu söyledi.

“CEFTA, üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği ve gümrük vergilerinin yakınlaştırılması için bir çerçeve sunmaktadır. SEECP, Balkan ülkeleri arasında her seviyede siyasi işbirliğinin çerçevesini hazırlıyor, “diye belirtti Thaçi.

Cumhurbaşkanı, “Bu fikirlerin bölgesel işbirliğini teşvik etme amacına sahip olmadığı, ancak AB’deki vizyon ve liderliğin eksikliğini gösteren bir göstergedir” dedi.

Başkan Thaçi, diğerleri yanında Brod-Brione Zirvesi’nin yıllar boyunca Avrupa Birliği ile bölgesel işbirliği ve yakınlaşmanın ilerletilmesi için somut fikirler sunduğunu söyledi. Berlin Süreci, Batı Balkanların AB ile yakınlaşma çabalarına yeni bir ivme kazandırdı. Şimdi, somut eylemler için zaman olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Thaçi, “Balkan başkentlerini birbirine bağlayan otoyol ağı, halkın yakınlaşması için koşullar yaratan somut adımlar, daha iyi iletişim, daha iyi ekonomik değişim ve işbirliği istiyoruz.” diye ekledi.

Thaçi; “CEFTA, üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği ve gümrük vergilerinin yakınlaştırılması için bir çerçeve sunmaktadır. SEECP, Balkan ülkeleri arasında her seviyede siyasi işbirliğinin çerçevesini hazırlıyor, “diye belirtti

Cumhurbaşkanı, “Bu fikirlerin bölgesel işbirliğini teşvik etme amacına sahip olmadığı, ancak AB’deki vizyon ve liderliğin eksikliğini gösteren bir göstergedir” dedi.

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın