Gjirokastra’da kilise restorasyonu ve yol inşaatı

Rilindja e një prej kishave më të vjetra

Gjirokastra’da kilise restorasyonu ve yol inşaatı
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Gjirokastra’da kilise restorasyonu ve yol inşaatı

Gjirokastra’daki Lunxhëria ilçesi Labovë köyünün merkezinde yer alan Saint Mary kilisesi ve Kthesa e Labovës – Labova e Kryqit yolu restore ediliyor. Kilisenin yeniden inşası ve restorasyonu işleri, kubbenin dekorasyonu, boyama için koruyucu katmanlar, zeminin restorasyonu, çatısı, pencereleri ve çevreleyen duvarın sağlamlaştırılmasını içermektedir. Restorasyon sırasında, orijinal değerleri korumayı ve ibadet için yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçileri rahatsız etmemek amaçlamaktadır. Başbakan Edi Rama, Kültür Bakanı Mirela Kumbaro eşliğinde Saint Mary Kilisesi’ni ziyaret edip restorasyon çalışmalarını kontrol etti.

Kültür Bakanlığı temsilcisi, kilisenin dış restorasyonunun tamamlandığını ve iç mekanlarda ileri teknolojiyle çalışmalar sürmekte olduğunu açıkladı. “Bugüne kadarki en nadir kiliselerden biri, Bizans dönemine dayanıyor. Kilise Justinian’ın portresine ev sahipliği yapıyor, bunun gibi sadece iki tane kilise var. Yapıda çok ciddi yapısal sorunlar var, kubbe o zamandan beri dikey yönden kaymış durumda. Yüzlerce yıl sonra şimdi konsolide ediyoruz, iç kısımları da restore ediyoruz “dedi.

St Mary Kilisesi’nin restorasyonu paralelinde, 7.9 km uzunluğundaki Kthesa e Labovës – Labova e Kryqit yolu yeniden inşa ediliyor. Libohovë-Poliçan otoyolunun kesiştiği yerde başlar ve Kilisenin yakınındaki Labove köyünde sona erer. Proje mevcut güzergâhı iyileştirmeyi, parkeyi döşerken, sokak tabelasında ve aydınlatmada kullanmayı ve güvenlik arttırmayı hedefliyor.

Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, bölgenin hasar gören altyapısının turizm için büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. “Sadece kilise için 230 bin euro yatırıldı. Altyapı ve yol ile birlikte yatırım yaklaşık 1 milyon avro. Gerekli oldu, çünkü ziyaretçilerin kiliseye ulaşması çok zordu. ”

Vatandaşlar, on yıllardır unutulmuş olan Kilise restorasyonunu ve yol yapımını memnuniyetle karşıladı. Sakinlerden birinin “25 yılda müdahale yapılmadı” dedi.

Rilindja e një prej kishave më të vjetra

Kisha e Shën Mërisë në qendër fshatit Labovë, në Gjirokastër, si dhe rruga Kthesa e Labovës – Labovë e Kryqit i janë nënshtruar një projekti të restaurimit të kishës dhe rehabilitimit të rrugës. Punimet për rikonstruksionin e restaurimin e Kishës përfshijnë rregullimin e kupolës, shtresat mbrojtëse për pikturën, restaurimin e dyshemesë, çatisë, dritareve, si dhe konsolidimin e murit rrethues. Ndërhyrjet restauruese kanë si qëllim ruajtjen e vlerave origjinale dhe ekspozimin e tyre në mënyrë sa më dinjitoze, për vizitorët vendas dhe të huaj. Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro vizitoi Kishën e Shën Mërisë dhe pa nga afër punimet për restaurimin e saj.

Përfaqësuesja e Ministrisë së Kulturës shpjegoi se tashmë ka përfunduar restaurimi i jashtëm i saj dhe se punimet po vijojnë në mjediset e brendshme me një teknologji të përparuar “Është një nga kishat më të rralla që kemi, të periudhës bizantine e rrallë sepse ka portretin e Justinianit dhe vetëm dy të tilla janë të faktuara. Kishte probleme strukturale shumë të rënda, kupola ishte zhvendosur nga vertikaliteti prej qindra vitesh e tashmë po e konsolidojmë. Tani po kalojmë në restaurimin e pjesës së brendshme.”

Paralelisht me restaurimin e Kishës së Shën Mërisë po bëhet edhe rikonstruksioni i rrugës Kthesa e Labovës – Labovë e Kryqit, me gjatësi 7.9 km. Rruga nis me kryqëzimin e rrugës nacionale Libohovë-Poliçan, deri në fund tek fshati Labove pranë Kishës. Përmirësimi i gjurmës ekzistuese, shtresave dhe sinjalistikës së rrugës, ndriçimi dhe rritja e sigurisë, janë synim i projektit.

Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro u shpreh se infrastruktura e dëmtuar e kësaj zone ka qenë një pengesë e madhe për turizmin. “Është një investim prej 230 mijë eurosh, vetëm për kishën. Ndërkohë që bashkë me infrastrukturën dhe me rrugën shkon rreth 1 milion euro. Për shkak se këtu vinin turistët dhe ngelnin në mes të rrugës.”

Nga qytetarët është mirëpritur restaurimi i Kishës dhe rikonstruksioni i rrugës, të cilat prej dekadash ishin lënë në harresë. “25 vjet asnjeri nuk vuri dorë këtu,” – u shpreh një nga banorët

www.arnavuthaber.com / Arnavutluk Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın