ARNAVUTLUK BAĞIMSIZLIĞINI KUTLADI

Arnavutluk’un bağımsızlık ve bayrak günü haftasında Arnavut diasporası Tiran’da buluştu.

ARNAVUTLUK BAĞIMSIZLIĞINI KUTLADI
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Arnavutluk’un bağımsızlığı ve bayrak günü Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bir hafta süren çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk etkinlik olarak Dita Arbereshe ile Arberesh Arnavut kültürünü tanıtıldı, gündüz Arbreshe kültürü sanatı ile ilgili sunumlar yapıldı gece ise konuklara müthiş bir folklor gösterisi sunuldu.

Sonraki günlerde 3. Arnavut Diaspora zirvesi toplantı ve etkinlik takvimi gerçekleşti. Zirve açılışına Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay Arnavutluk başbakanı Edi Rama Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Xhaferi ve BDI lideri Ali Ahmeti Karadağ başbakanı Dritan Abazieviç başta olmak üzere Arnavutluk Kosova Kuzey Makedonya Karadağ İtalya ve dünyanın diğer ülkelerinden Arnavut siyasiler STK temsilcileri sanatçılar katıldı. Türkiye Arnavutlarını Arnavut Vatra Derneği başkanı ve Ulusun Elçisi Bora Zukali temsil etti. Diaspora zirvesine stklar için açık davet olmasına karşı Türkiye’den başka bir stk yöneticisi zirveye katılmadı.

Diaspora zirvesinin 3. gününde akademisyen ve iş dünyasını bir araya getiren toplantılar düzenlendi.

Ayrıca her gün İskendebey meydanında ve şehrin değişik noktalarında halka açık konser ve etkinlikler devam etti.

Etnik Arnavutluk’u birleştiren konser Folk Fest 🇦🇱

Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arbëresh’ten 500 sanatçı Arnavutluk sahnesinde bir arada tüm yörelerden 3 saatlik harika bir folklor ziyafeti sundu

28 Kasım günü ise Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yoğun yağmura rağmen Arnavutluk’un bağımsızlığı ve 28 Kasım Bayrak günü coşkuyu kutlandı. Liderler sabah saatlerinde İsmail Kemali’nin anıtına birlikte çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Albanian Roots’ın kaleografisini hazırladığı muhteşem bir geçit töreni yapıldı. Yoğun yağışa rağmen halk caddelerde geçit törenini coşkuyla seyretti.

Akşam saatlerinde ise Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay Cumhurbaşkanlık sarayında resepsiyon düzenledi. Resepsiyona başta Arnavutluk başbakanı Edi Rama olmak üzere Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ’dan siyasiler ve tüm dünyadan Arnavut kökenli seçkin davetliler katıldı.

Arnavut Vatra Derneği Başkanı ve Ulusun elçisi Bora Zukali hafta boyunca diaspora zirvesinde ve etkinliklerde pek çok temas ve görüşmelerde bulundu. Çeşitli Arnavutluk televizyon kanallarına röportaj verdi. Türkiye Arnavutlarının durumu hakkında bilgi veren Zukali, Türkiye Arnavutlarının Arnavuluk ve Arnavut diasporası ile işbirliğinin ve ilişkilerinin artırılması konusunda görüşlerini belirtti.

Arnavutluk bir hafta boyunca vatandaşlardan, devlet zirvesine, ülkeye gelen diaspora temsilcilerinden etnik Arnavut ülke siyasetçilerine kadar yoğun bir gündem ve etkinlik takvimi yaşadı. Kartallar ülkesi 111. Bağımsızlık yıldönümün kutlu olsun. Bağımsızlığın daim ve doğal birleşmiş Arnavutluk olsun.

#ARNAVUTHABER ©️

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın