Derviş Luzha ve Türbesi

Tyrbja e Dervish Luzhës

Derviş Luzha ve Türbesi
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

“Derviş Luzha ve Türbesi”

Yerli halk Derviş Luzha olarak bilinen kişinin asıl adının Recep Tarcuk Bala olduğunu belirtiyor. 15/Temmuz/1904 yılında  Luzha’da doğdu. Hastalıkları iyileştirme ve Kuzey Arnavutluk klanları arasındaki sorunları ve kan davalarını çözme becerisi ile tanınmaya başlandı.

Balkanlarda yaygın olan Bektaşiliğin Halveti kolunun özgün son temsilcilerinden biridir. Hayatı boyunca mütevazı yaşayarak kendini adadığı inancının basit bir hizmetkârı olarak yaşadı. Halveti tarikatının yolunda Allah’ın birliğine olan inançla iman ederek yürüdü. Halka yaptığı vaaz ve nasihatler, sorunların çözümünde sarf ettiği gayret, Müslüman, Hiristiyan ve diğer tüm inançlara mensup kişilere gösterdiği içten yakınlık ile her kesim tarafından saygı duyulan ve sevilen bir kişi olmasını sağladı. Bilge kişiliği, mütevazi yaşamı onun koruyucusu oldu. Komünist yönetim döneminde bile Halveti Derviş kıyafetini giymeyi sürdürdü. Halkın kendisine duyduğu büyük sevgi ve saygıdan dolayı Komünist rejim Derviş Luzha’yı cezalandıracak bir eylemden çekindi. Mistik yönü dışında, gündelik hayatta Halk müziklerini ve düğün eğlencelerini sever. Kendisi de bu halk oyunlarını severek oynardı.

Kendi evi hiç olmadı, ancak öldüğü 1985 yılına kadar  Tropoje’nin bütün evlerinde misafir olarak yaşadı. Bugün Tropoje yakınlarında Luzhe köyündeki türbesinin olduğu yere gömülmesini kendi vasiyet etti. Vefat ettiği günden beri birçok kişi mezarını ziyarete geliyor. Ziyaretçiler ve halk arasında olağanüstü gücü olduğuna inanılmaktadır. Yalnız Tropoja’dan değil, Arnavutluk’un dört bir yanından ekonomik durumu, mesleği yada mensup olduğu dine bakılmaksızın farklı kişiler türbesini ziyaret etmektedir. Arnavutluk’u ziyaret eden gurbetçiler bile dönmeden muhakkak ziyarette bulunurlar.

Türbe ziyaretine her inançtan mensup kişiler gelmektedir. Diğer inançlarda olan alkol, yiyecek türü şeylerin ziyarette türbeye bırakılması yasaktır. Ziyarete gelen pek çok kişi, ziyaretten önce  dervişin gücüne inanmadığını, ziyaretten sonra etkilenip fikirlerini değiştirdikleri belirtiliyor. Arnavutluk tarafından kültürel miras listesine alınan türbe, yakınına Derviş Luzhes’in birde heykeli yapıldı.

www.arnavuthaber.com / Tarih&Kültür&Sanat

“Tyrbja e Dervish Luzhës” (Monument Kulture.)

Vendasit, thonë se quhet Rexhep Tarcuk Bala, i njohur si Dervish Luzha.
Lindi në Luzhë 112 vite më parë, ndërsa u bë i njohur për aftësitë në shërimin e sëmundjeve apo largimin e shqetësimeve,duke u parë nga i gjithë komuniteti si i shenjti i Veriut.
Nuk jetoj kurrë në shtepinë e tij, por qëndronte tek të gjithë shtëpitë e Tropojës, deri në vitin 1985 kur ndërroi jetë.
Kishte përcaktuar vetë vendin ku do të varrosej, aty ku sot ngrihet tyrbja.
Që nga ajo kohë, shumë njerëz vinë këtu çdo ditë pasi besojnë tek fuqia mbinatyrore e vendit.
Pelegrinët pa dallim statusi ekonomik, profesioni apo besimi, nuk janë vetëm nga Tropoja, por nga e gjithë Shqipëria pa harruar emigrantët që nuk largohen nga Shqipëria pa kaluar njëherë këtu.
Sipas ritualit, në vendin e mirë nuk mund të futesh kur ke pirë alkool apo i pa ngrën. Shumë njerëz që kanë qenë skeptik për fuqinë e tyrbes, pasi e kanë vizituar kanë nderruar mendim duke ja shtuar famën Dervishit, rrëfim pas rrëfimi.

www.arnavuthaber.com / www.findit.al

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın