İstanbul’da Semtler ne kadar güvenli?

Çatışan iki grupun kurşunları kahve önünde oturan hemşerimizi öldürdü.

İstanbul’da Semtler ne kadar güvenli?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap


Hemşerimiz kahvehane önünden otururken öldürüldü.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yaşayan hemşerimiz 43 yaşındaki Samet Mertol yaklaşık 2 ay önce oturduğu kahvenin önünde iki çetenin çatışmasının ortasında kaldı. İsabet eden kurşun nedeniyle hayatını kaybetti. Yani doğup büyüdüğü mahallede, tek oturup hava alabileceği yer olan kahvenin önünde iki çetenin çatışmasına kurban gitti. Tek suçu doğup büyüdüğü semtte yaşamak ve hava alıp çay içmeyi istemek. Peki bu semtler niye güvensiz, neden suç örgütleri cirit atıyor?

İstanbul’da Arnavutların yaşadığı mahalleler belediyelerin ilgisizliği sebebiyle varoşlaşıyor, ayrıca kentsel dönüşüm sebebiyle yerlerinden edilen roman vatandaşlar bu mahallere taşınıyor.

Eski meyhaneler içki fiyatlarının pahalılığı sebebiyle kepenk kapattı, bu mekanları pavyoncular devraldı. Gece boyunca bu pavyonlar çevresinde kavgalar yaşanıyor. Demografik yapısı bozulan Arnavut mahalleleri dışarıdan gelen suç çetelerinin adeta istilası altında.

Bu konularda balkan toplumunu temsil eden stkların herhangi bir çalışması yok. Gop Manastırlılar Derneğinin karşısında açık olan pavyonun kapatılması için çalışma yapan kimse yok. Toplum sokakta kaderine terk edilmiş durumda. Semtlerimizde yeşil alan, spor sahası vs gençlere ve yaşlılara nefes aldıracak yer yok. Tüm bu olumsuzluklar sebebiyle gençlik te suç örgütlerinin hedefinde kalıyor.

Hemşeri dayanışmasının olmaması, çatı stk örgütlerinin işlevsiz ve köhne olması, İstanbul’da hemşerilerimizin sosyo ekonomik durumu ve sorunları hakkında kapsamlı çalışmaların olmamasıda ayrı bir garabet.

Mevcut stklar sadece yöneticilerine siyasi ikbal ve çevre yapma derdinde. Başkanlar sağırlar, birbirini ağırlar modundaki stkların topluma vereceği pek bir şey yok. 1950’li yıllardan beri İstanbul’un kahrını çeken, çalışmaları ve vergileriyle şehri inşa eden hemşerilerimiz şimdi şehrin Harlemi olma yolundaki semtlerde varlık mücadelesi veriyor.

Burada tüm siyasi partilere, iktidar ve belediye başkanlarına büyük görev düşüyor. Türkiye nüfusunun 1/4 İstanbul’da yaşıyor, buradaki gençliğe sahip çıkılmalı, yeşil alan, spor alanları, hobi kültür merkezleri artırılmalı. Bitişik nizam imarı adım atacak yeri olmayan semtler gelecekte hem deprem hemde sosyal patlamalar sonucu ağır can kayıplarına yol açabilir. İstanbul’da suç örgütleriyle daha ciddi mücadele ve ranta değil, toplumsal faydaya göre acil kentsel dönüşüm gereklidir.

ARNAVUTHABER #TÜRKİYE

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın