Bulgarlar, Büyük Bulgar Kurultayı Topluyor

İnisiyatifin amacı Han Kubrat’ı Bulgarlar için kutsal bir yer haline getirmek.

Bulgarlar, Büyük Bulgar Kurultayı Topluyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Bulgarlar, Büyük Bulgar Kurultayı Topluyor

Bulgarlar, Ukrayna’nın Poltava bölgesinde Bulgar ulusunun kurucusu Han Kubrat’ın mezarının bulunduğu iddia edilen yerde “Ulusal Hac Yeri” yaratmak istiyorlar.

Hem STK’lar hem de toplum önderleri tarafından ortaya çıkarılan Büyük Bulgar Zirvesi, 16-17 Eylül’de, merkezi Ukrayna’nın Mala Pereshchepina köyü yakınlarındaki Han Kubrat’ın (605-665) mezarının bulunduğu iddia edilen alanda gerçekleşecek.

Etkinliğin belirli bir siyasi gündemi bulunmadığı ve Bulgaristan hükümetinin resmi desteğini henüz almadığı halde, organizatörler 50’den fazla belediyenin ve Bulgaristan Dış Ticaret Müsteşarlığının desteğini aldıklarını belirtiyor.

Etkinliği başlatan komitenin başkanı Rumen Spasov Salı günü düzenlediği basın toplantısında “Ukrayna’daki Mala Pereshchepina köyünde düzenlenen Büyük Bulgar Zirvesinde sadece Bulgarların ruhani ve kültürel belleğini korumak hedefleniyor” dedi.

Haziran ayının başlarında Bulgaristan Air TV’ye yaptığı açıklamada, inisiyatifin amacı Han Kubrat’ı Bulgarlar için kutsal bir yer haline getirmek olduğunu söyledi. Kubrat, MS 681 yılında ilk Bulgar Devletini kuran Han Asparuh’un babasıdır.

Zirvenin önde gelen örganizatörlerinden biri, Bulgaristan’ın meşhur profesyonel boksörü Kubrat Pulev. İnisiyatifin arkasındaki komite, Mala Pereschepina’da Kubrat ve beş oğlu için bir anıt parkı inşa etmek için para topluyor.

2001 yılında, Ukraynalı bir siyasetçi ve Ukrayna Yurtsever Partisi’nin lideri olan Nikolay Gaber’in liderliğindeki Ukrayna’daki Bulgar topluluğu, dağda bir anma duvarı inşa etti ve ilk Büyük Bulgari Zirvesi’ni gerçekleştirmişti.

Han Kubrat’a ait 1912’de bir Ukraynalı çocuk tarafından şans eseri keşfedilen tablası. Ünlü Mala Pereschepina hazinesinin bir parçasını oluşturur. Geri kalanı ise Bizans ve Fars dönemlerinden kalma şaheserlerdir. Bazı yerel hazineler Saint Petersburg’daki Ermitage Müzesi’nde saklanmaktadır.

1984’te Alman arkeolog Joachim Werner hazinenin iki yüzüğünün işaretlerini “Kkubratu” olarak okumuş ve böylece eski Büyük Bulgar Hanına bağlamıştı. Bir hipotez hazinenin orada olduğunu ve Kubrat’ın cenaze töreninde onunla beraber gömüldüğüne işaret ediyor.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın