Balkan ülkelerinde 12.000 Kayıp Kişi Anıldı.

Bosna-Hersek, Kosova, Hırvatistan ve Sırbistan’da kayıplar anıldı ve cesetlerinin bulunması için çağrı yapıldı.

Balkan ülkelerinde 12.000 Kayıp Kişi Anıldı.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Balkan ülkelerinde 12.000 Kayıp Kişi Anıldı.

Yugoslavya’nın dağılma sürecinde meydana gelen çatışma ve soykırımlar sonucu hala cesedi bulunamamış 12.000 kişi bugün balkan ülkelerinde anıldı. Bosna-Hersek, Kosova, Hırvatistan ve Sırbistan’da kayıplar anıldı ve cesetlerinin bulunması için çağrı yapıldı.

1990’lı yıllardan bu yana meydana gelen 40.000 kayıp şahsın 12.000’nin cesedi hala bulunamadığına dikkat çekmek için bugün Uluslararası Kayıp Anma Günü dolayısıyla; Soykırım ve kayıp anıtlarına çiçekler konuldu, mumlar yakıldı.

Saraybosna ‘da, kayıp şahısların akrabaları ve yöre sakinleri kayıpları hatırlatmak için gökyüzüne siyah balonlar saldılar; Prijedor kasabasında ise, bölgedeki tüm kayıp kişilerin isimlerin yazılı olduğu 620 siyah balon gökyüzüne bırakıldı. Ayrıca balonlara soru yazıldı: “O NEREDE?”

Bosna-Hersek’teki savaş sonunda yaklaşık 32 bin kişi kayıp olarak bildirildi. 25 bin kişinin cesedi bulundu, yaklaşık 7 bin kişinin aranması sürüyor. Bosnalı aileler akrabalarının için bulunma çalışmalarında ve suçuluların cezalandırılmasında ilerleme olmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

 

Yetkililer, Priştine’de 1999 yılındaki çatışmadan bu yana kayıp olan yaklaşık 1.600 kişinin akıbetini aydınlatmak için uluslararası camianın Belgrad’a baskı yapmaya çağırıyor. Halk ve kayıp ailelerin aileleri parlamento binası önünde kayıp kişilere adanmış bir anıt önünde çiçekler bırakırken, insanlar kaybolan kişileri simgeleyen soru işaretleriyle birlikte 18 beyaz balonu serbest bıraktılar.

 

Kayıp Şahıs Aileleri Derneği başkanı olan Bayram Kerkini, cesetlerin gönüldüğü yerlerin bulunması çalışmalarının “durakladığını” ve Kosova kurumlarını konunun en üst düzeyde takibi için çalışma yürütmediğini söylüyor.

Kosova hükümetinin kayıp kişiler komisyonu, bu yılın Mart ayında Sırbistan’ı, toplu mezarların yerleri hakkında bilgi vermeye çağırmıştı. Sırbistan ordusunun önemli belgeleri gizli tuttuğunu iddia etmişlerdi.

Sırbistan’da kayıp kişiler ve savaş mağdurları, Belgrad’daki Tasmajdan Parkı’ndaki anıta Yugoslavya çatışmalarında ölenler ile çiçekler koydular ve St. Mark Kilisesi’nde mum yaktılar.

Sırp yetkililer, komşu ülkeleri konuyla ilgili işbirliği yapmak için isteksizlikle suçladılar. Uluslararası Kayıp Gününü kutladılar. Sırp hükümetinin Kayıp Şikayet Komisyonu başkanı Veljko Odaloviç, kamu yayın kuruluşu RTS’ye, 1999 yılında Kosova’daki çatışmalarda kaybolan kişilerin bulunması sürecinde ciddi bir gecikme olduğunu söyledi.

Odaloviç, “Priştine’de eski Kosova Kurtuluş Ordusu arşivlerinden ve Kosovada o dönem mevcut olan uluslararası örgütler arşivlerinden bilgi paylaşmaya istekli değil” dedi. Sırbistan, savaş sırasında Kosova’da kayıp olan 540 kişinin hâlâ arandığını söyledi.

Hırvatistan’da, doğu kent Osijek’te ki kayıp aileleri, kent mezarlığındaki savaş mağdurları için ortak bir mezarda çiçek koyup ve mum yaktı.

Hırvat Savaşı Gazileri Bakanı Tomo Medved, törenden sonra kayıp kişilerin bulunma sürecinin, bilgi sağlama açısından Sırbistan’tan işbirliği yapılmaması nedeniyle engellendiğini söyledi.

Medved, “Son aylarda kayıp şahıslarla ilgili veri alışverişi konusunda Bosna-Hersek ve Karadağ ile anlaşmalar yaptık ve aynı şeyi Sırbistan ile yapmayı umuyoruz” dedi. Hırvat makamları, 1990’larda savaştan hala kayıp olan 1.533 kişiyi arıyorlar.

Sırp güçleri öldürülenlerin ve kayıpların %90’nının  sorumlusu iken, Sırbistan pişkinlik ile kendi kayıplarını ön plana koyup diğer ülkeleri suçlamaya devam ediyor. Kayıp kişilerin aileleri ise yakınlarının bir mezarının bile olmamasına ve adaletin yerine gelmemesine kahroluyor.

www.arnavuthaber.com / Balkanlar Servisi

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın