Tika Sırbistan’da Kale Restore etmekten başka yapacak iş bulamadı mı?

Restorasyon sonunda Sırbistan’ın kaleyi hangi amaçla kullanacağı merak ediliyor.

Tika Sırbistan’da Kale Restore etmekten başka yapacak iş bulamadı mı?
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

 

Tika Sırbistan’da Kale Restore etmekten başka yapacak iş bulamadı mı?

Tika balkanlarda Türk, Arnavut ve Boşnak toplum ekonomik sıkıntı içindeyken Sırbistan’da Kale restorasyonu niye yapıyor. Arnavutluk, Bosna, Kosova ve Makedonya da harabe onlarca eserimiz mevcutken, Sırbistan’da yapılan bu yatırımın ne faydası olacak onuda göreceğiz.

Geçtiğimiz aylarda Tika Bosna’nın Sırp bölgesinde Trebinje şehrinde sırplara kültür merkezi inşaa etmiş. Merkezin açılış günü Trebinye Sırpları ezanın yasaklanması için imza kampanyası başlatmıştı. Alttaki resimlerde tikanın yaptığı kültür merkezi ve sırpların verdiği tepki yeralıyor.

Kale restorasyonu bitince içinin Sırp radikalizmi dolu objeler ile Turizme açılıp açılmayacağını da takip edeceğiz.

Konu ile ilgili Tika’nın kendi sayfasında yayınladığı haber alttadır.

Sırbistan’daki Ram Kalesi TİKA Desteği ile Restore Ediliyor

Sırbistan’ın Veliko Gradiste Belediyesi sınırları içinde bulunan Ram Kalesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore ediliyor. Bu yıl başlatılan restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

1483 yılında Tuna Nehri’nin sağ kıyısında Sultan II. Bayezid’in yeniden inşa ettirdiği Ram Kalesi, Sırbistan’da Tuna’ya hâkim yedi kaleden birisi olma özelliği taşıyor. Yapılışından sonra ince donanma dediğimiz nehir donanmasının korunması ile birlikte ikmal ve gözetim mevkii olarak özel öneme sahip önemli bir savunma eseri olarak kullanılan Kale, geçen süre zarfında ciddi yapısal bozulmalara maruz kaldı.

Uzun süredir herhangi bir onarım müdahalesi görmeyen Kale’nin daha evvel ışıklandırma çalışmalarını gerçekleştiren TİKA, kale surları ve kulelerinde yaşanan yapısal bozulmaların giderilerek, tarihi öneme haiz bu ortak kültürel mirasın orijinal haline uygun bir şekilde korunması için gerekli restorasyon çalışmalarını başlattı.

Restorasyonu devam eden Ram Kalesi’ni ziyaret eden Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Veliko Gradiste Belediye Başkanı Dragan Milic ile Smederevo Anıtlar Koruma Enstitüsü ve TİKA Belgrad Koordinatörlüğü yetkililerinden oluşan heyet, gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi ve yapılan müdahalelere ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Ziyaret esnasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, 600 yıl boyunca bu önemli kalenin onarılması için herhangi bir adım atılmadığını söyleyerek, TİKA’nın desteği ile devam eden restorasyon çalışmalarının bölgenin ekonomik anlamda kalkınması için önemli olduğunu belirtti. Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ise yapılan restorasyon çalışmasının Türk turistlerin Kaleyi ziyaret etmesi ve bölgenin turizm ekonomisine katkı sağlaması için imkan oluşturucağını belirterek, TİKA’nın Sırbistan’da gerçekleştirdiği projeler ile iki ülke arasında dostluk köprüsü kurmaya devam ettiğini vurguladı.

Kale restorasyonun kendileri için çok önemli olduğunu belirten Veliko Gradiste Belediye Baskanı Dragan Milic, restorasyon sonrasında bölgenin turizm potansiyelinin daha da gelişeceğini ve özellikle Türkiye’den turistlerin bölgeye gelmesini beklediklerini söyleyerek, verilen destek için Türk halkına ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Gerçekleştirilen restorasyon kapsamında gerek yapının mevcut halinin konsolidasyonu, gerekse de yok olan mimari öğelerinin kısmen tamamlanması ile Ram Kalesi’nin korunması ve yaşatılması sağlanarak, restorasyon sonrasında bölgenin kültürel turizm potansiyelinin geliştirilmesine imkan oluşturulacak.

www.arnavuthaber.com

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın