Sırbistan Üsküp elçilik personelini geri çekti.

Makedonya Hükümeti temkinli vaziyeti takip ediyor.

Sırbistan Üsküp elçilik personelini geri çekti.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

 Sırbistan Üsküp elçilik personelini geri çekti.

Makedonya’nın Kosova’nın UNESCO üyeliğine verdiği destek ve 27 Nisan gecesi meclis baskını sırasındaki Sırp İstihbaratının dahlinin ortaya çıkması endişesi Belgrad’ı tedirgin etti. Makedonya başsavcısının görevden alınması ve yeni seçilecek savcının 27 Nisan gecesi meclis baskınına karışan Sırbistan Elçilik görevlileri (Sırbistan İstihbarat elemanları olduğu iddası var) hakkında soruşturma başlatma ihtimali iki ülke arasında krizi derinleştirmeye başladı.

Sırbistan devlet televizyonu RTS konuşan, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dačić Üsküp’ün konumunu değiştirip Kosova’nın UNESCO’ya girişini desteklemesi halinde Sırbistan’ın Makedonya’nın anayasal ismini tanıma konusundaki tutumunu değiştirebileceğini söyledi.

“Makedonya gerçekten de Kosova’nın UNESCO’ya üyeliği konusunda oy kullanacak olursa, Sırbistan ve Sırp halkını nasıl etkilediğinin farkına varırsa, Makedonya’yı tanıdığımız isimle ilgili olarak Başkan’a (Aleksandar Vučić) teklifte bulunacağım.” dedi.

Makedonya Hükümeti bu gün  öğleden sonra yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın Üsküp büyükelçiliğinin tüm personelinin Belgrad’daki istişareler nedeniyle geri çekilmesiyle ilgili aceleci sonuçlar çıkarmayacağını söyledi.

“Makedonya Cumhuriyeti komşu ülkelerle dostça ilişkiler geliştiriyor. Makedonya Cumhuriyeti’nin yeni Hükümeti olarak irademiz, sorun yaratmanın aksine çözüm geliştirme yönünde. Sırbistan Cumhuriyeti ile bölgedeki diğer ülkelerle iyi komşuluk ilişkileri, işbirliği ve ortaklık teşvik edilmesi yönünde ciddi bir adım atıyor ve taahhüt ediyoruz. Bölgenin ilerlemesinin tek yolunun bu olduğuna inanıyoruz. Acilen sonuç çıkarmadan bu somut davayla ilgili olarak, dostça ilişkilerin korunması ve durumun normal çerçevede devamı için Belgrad’dan yapılan duyuruları memnuniyetle karşılıyoruz “dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dačić bugün, Makedonya’daki Sırp elçiliğinden personelin Sırp istihbarat yetkilileri tarafından Sırbistan’ın makamlarına ve kurumlarına karşı çok sayıda saldırı istihbarat faaliyeti için yeterli istihbarat elde edildiğinden Belgrad’daki istişareler için geri çekildiğini söyledi. ”

www.arnavuthaber.com / Makedonya servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın