Makedonya’da Hükümet Kuruluyor

İvanov görevi Zaev’e verdi. Haziran başı hükümet göreve başlıyor.

Makedonya’da Hükümet Kuruluyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Makedonya’da Hükümet Kuruluyor

Dün Arnavut Haber’in farkını ortaya koyarak duyurduğu haber; Bugün Cbşk. İvanov’un görevi SDSM lideri Zaev’e vermesiyle kesinlik kazandı.

Makedonya seçim sonrası beş aylık belirsizlik döneminden sonra hükümete kavuşuyor. Cumhurbaşkanı İvanov bugün öğlen saatlerinde SDSM lideri Zaev’e hükümeti kurma görevini verdi. Daha önce SDSM koalisyonu ve Arnavut partiler meclis çoğunluğunu sağladıklarına dair deklarasyon yayınlamıştı. Bu sebeple hükümetin kurulup güvenoyu almasında bir sorun yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

Bekleyen sorunlar,

Makedonya 11 yıllık VMRO iktidarında kutuplaşmanın yanı sıra ağır ekonomik krize de girdi. Balkanlar da işsizliğin en yüksek olduğu ülke olan Makedonya VMRO yönetiminin keyfi idaresi ve kamu kaynaklarını hesapsız kullanması yüzünden ağır işsizlik ve ekonomik durgunluk yaşıyor. VMRO’nun Makedonya ile Yunanistan’nın yaşadığı ülke adı tanınma sorununu çözememesi ülkenin AB yolunda ilerlemesini de geciktirdi. SDSM lideri Zaev ve koalisyon ortaklarını bu sorunlarla uğraşacağı ciddi bir gündem bekliyor. Tüm ağır gündeme rağmen kurulan hükümet ile içerideki etnik kutuplaşma da tansiyonun düşmesi bekleniyor. Zaev’in daha önce deklare ettiği isim sorunu ile ilgili çözüm yolu ve Arnavutça dilinin Makedonca ile eşit satüde resmi dil olması ve devlette şeffaflık, yatırımların kolaylaşması gibi tahüdleri yerine getirmesi durumunda ülkede ekonomik ve sosyal iyileşmenin orta dönemde sağlanması bekleniyor

Ayrıca parlamento baskını, Kumanova saldırısı, yolsuzluk iddaları ile ilgili yargı süreçlerininde başlaması sorumluların yargı önüne çıkması bekleniyor.

www.arnavuthaber.com

dış haberler servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın