Kosova’dan Murat Vela Derman’a Vefasızlık

Derman, Kosova Cumhuriyeti kurumlarına ve yetkililere sitem etti.

Kosova’dan Murat Vela Derman’a Vefasızlık
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova’dan Murat Vela Derman’a Vefasızlık

Kosova ve Bosna savaşı yaşanan soykırımlar üstüne değerli çalışmaları ile tanınan Arnavut yönetmen, yapımcı Murat Vela Derman bilinmeyen bir nedenle Kosova Cumhuriyeti Vatandaşlığından çıkarılmış. 2007 yıında Kosova Cumhuriyeti vatandaşı olan. Kosova’da yaşayan orada kurduğu prodüksiyon şirketi ile sanat çalışmalarını sürdüren Murat Vela Derman dün pasaportunu yenilemek için Kosova içişleri bakanlığı ofisine gidince vatandaşlıktan çıkarıldığını öğrendi. Yaşadığı durum karşısında şaşkınlık yaşayan ünlü yönetmen, yapılan vefasızlığa isyan etti. Kendi sosyal medya hesabından konuyu açıklayan Derman, Kosova Cumhuriyeti kurumlarına ve yetkililere sitem etti.

Arnavut Haber olarak; Başta Kosova olmak üzere Arnavutlar için önemli yapımlara imza atan Sayın Murat Vela Derman’a yapılan vefasızlığın  biran önce düzeltilmesi umuyoruz.

Murat Vela Derman’ın facebook hesabından yaptığı açıklama;

Bugün Pasaportumu yenilemek için Kosova içişleri bakanlığına gittiğimde Vatandaşlıktan çıkarıldığımı öğrendim. birkaç odun kafalı burokrat kararı Vatandaşlığım yok sayılıyor. 2007 yılında Kosova Cumhurıyeti kurulduktan 1 yıl sonra Kosova Vatandaşı oldum kimliğimi ve Pasaportumu aldım. 2010 yılında vergi mukellefi oldum Ülkeye Kosova pasaportumla sayısızca girip çıktım. Her seçimlerde vatandaşlık görevim olarak oy kullandım.Bugün hakaret gibi Sen vatandaş değilsin diyerek yeni pasaport almam için belge vermediler. Nasıl olur diye sorduğumda sahte evraklarla vatandaş olmuşsun cevabını aldım. O zaman tutuklatın beni dedim yok, belgelerimi getirin dedim 14.10 dan 17.05 kadar belgelerimi bulamadılar. O zaman bana Vatandandaşlıktan çıkarıldığıma dair belge verin dedim o da yok . Bu durum anlaşılır gibi değildir.Belgelerim devlet mühürlü ve gerçektir. Sınır dışı edilmek istemiyorum. Kütüğüm Mitrovica da. Listemdeki gazeteci bürokrat sanatçı veya çevresi olan arkadaşlarım bana lütfen yardımcı olun salı gününe kadar bu işi çözmemiz gerekiyor. Durum acildir ve önemlidir. Rica ediyorum sevgilerimle… Gidersem bir daha da Kosova’ya gelmem. 

Daha öncede birileri için paylaştığım aşağıdaki yazımı birkaç odun kafalı bürokrata ithafen (!) tekrar paylaşıyorum.
”Sen odun kafalı… 1999 yılında savaştan kaçarken ben Türkiye’den bölgeye geldim. Kanlı Ova Kosova adlı projem için kameramla bölgede canımı hiçe sayarak bazı günler ağlayarak çekimler yaptım. Londra’da Nisan 1999 ayında Nato kuvvet komutanlarının da bulunduğu Kosova Platformunda belgeselim gösterilmesi akabinde kara harekatı başlatılmasına vesile olmuştu. Belgesel Fransa ingiltere İtalya Almanya gibi bazı ülke televizyonlarında gösterilmişti. Ayrıca özel olarak Yusuf İslam ( Cat Stevans) kendi okulunda belgeseli göz yaşlarıyla izlemiştir. Siz savaşın sonunun ne olacağını bilmediğiniz o günlerde biz savaşın kaderini değiştirmek için mücadele ediyorduk. Savaş sonrası Türkiye dönüşümde çesitli Televizyon ve basılı yayın organlarında elimden geldiğince bölgedeki sorunu anlatmaya calışırken sen odun kafalı hangi mülteci kampında üşüyordun bilmiyorum. Savaş bitmiş herkes Vatanına geri döndüğü ve savaş psikolojısinin üzerimde yoğun yaşadığım anlarda ”Direniş Türküsü” adlı (UÇK nın Sırplara karşı yapmış olduğu mücadeleyi anlatan) ortametraj filmimin çekimlerini tamamlayıp galasını yaptığımda sen neler yapıyordun bilmiyorum. Savaş bitmiş aradan birkaç yıl geçmiş savaş suçluları tutuklanmıştı. Slobadan Milosoviç çıkarıldığı ilk mahkeme duruşmasında yapmış olduğu açıklamada, Savaş Suçları Mahkemesi’nin yasadışı olduğunu ve duruşmayı ve yaptığı soykırımı da reddettiğini biliyormuydun, umrundamıydı. Bunun üzerine 2002 yılı Şubat ayında Hollanda Lahey de Savaş Suçluları Mahkemesine Miloseviçin davasına delil kasetler gönderdiğimi bilmeni isterim. Balkanlar için yapmış olduğum çalışmalardan dolayı Bosna’da (2007 yılı) Bill Clinton’dan sonra günün adamı secildiğimi Cumhurbaşkanının davetlisi olarak Bosna’da bulunduğumu söylemek istiyorum. Yine Kosova’da ki savaşı anlatan Gölgeler adlı sinema filmimin 2009 yılında bir film laboratuvarında yandığı veya kaybediğini bu talihsiz durumdan ötürü açtığım davanın 8 yıldır mahkemesinin sürdüğünü bil. Sen savaşı unuttuğunda ben 2011 yılında Kosova’da Velabank Production film yapım şirketini kurup Kosova için projeler üretmeye başladığımı bil. 2015 Mayıs Haziran ayında “TEUTA NUK JETON MË KËTU” adlı filmi Kosova’da çektiğimi 3 ay önce (Türkiye) TRT1 de yayınlandığını hala Kosova’da yeni projeler için çalıştığımı biliyormusun. Sen şimdi bizim verdiğimiz oylarla bir yerlere geldin benim vatandaşlığımı yok sayıyorsun bu işin uluslararası mahkemelerde biteceğini bil istedim.Ben Kosovayım çünki Kosova’yı senden daha çok seviyorum.. odun kafalı, anladın mı?

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın