Kosova’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

Adaylarını en erken açıklayan parti Vetevendosje, diğer partilerin belli şehirlerde adayları açıklandı.

Kosova’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

Kosova’da Partiler Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

Vetevendosje hareketi Haziran genel seçimlerinde vardı başarıyı tekrarlamak amacında. Kosova genel seçimlerinden ikinci çıkan parti Ekim yerel seçimlerinde pek çok kentte belediye başkan adaylarının adlarını açıkladı.

Diğer bazı partiler ise adaylarını açıklamasada, ancak bazı belediyelerde potansiyel belediye başkanlarının isimleri belli olmaya başladı.

Priştine belediye başkan adaylığı için, Vetevendosje’nin şu an Priştine Belediye Başkanı olan Shpend Ahmeti ve AAK’den Kosova eski Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın danışmanı olan Arber Vllahiu, kendi partileri tarafından resmen aday olarak açıklandı.

Ülkenin önde gelen iki partisi, Kosova Demokratik Partisi, PDK ve Kosova Demokratik Birliği, LDK, başkent için adaylarını daha belirlemedi. Ancak PDK için en muhtemel adaylar partinin Priştine şubesinin başkanı Lirak Celaj ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci. LDK, eski belediye başkanı İsmet Bekiri ile Priştine’yi geri almaya çalışabilir.

Şu anki belediye başkanları, büyük olasılıkla, istisnaları dışında, çoğu şehirlerde yeniden aday olacaklar. Cakova  ve Prizren  tüm partilerden yeni adaylar görmesi bekleniyor.

PDK’nın 2007’den beri yönettiği Kosova’nın ikinci büyük kenti olan Prizren’de,  Vetevendosje Milletvekili, eski UNDP yetkilisi Mytaher Haskuka ve LDK’nın adayı Haxhi Avdyli’nin  arasında bir yarış öngörülüyor.

PDK, Prizren’de yeni adayını henüz seçmedi ve şu anki belediye başkanı Ramadan Muja’nın 2012’den bu yana yolsuzluğa ilişkin bir dizi soruşturma ve iddia sebebiyle tekrar aday olması pek mümkün görülmüyor.

Ülkenin üçüncü şehri olan Ferizaj’da  ilginç aday. Halk popüler şarkıcısı Labinot Tahiri AKR’nin adayı. LDK, şehrin mevcut belediye başkanı Muharrem Sfarca’yı tekrar aday gösterecek.

Kosova’nın doğusundaki Gilan’da LDK adayı, mevcut belediye başkanının ve partinin genel başkan yardımcısı Lütfi Haziri, Vetevendosje’nin adayı Sami Kurteshi ile yarışacak. PDK, bir milletvekili ve şu anda PDK’nın parlamento grubunun başında olan eski İçişleri Bakanı Zenun Pajaziti aday göstermesi bekleniyor.

Pej(İpek)’de LDK’nın adayı Gazmend Muhaxheri, Vetevendosje’nin üniversite öğretim görevlisi Bashkim Nurboja ve iş dünyasından gelen AAK’nın adayı Fatmir Gashi yarışacaklar. PDK henüz Peja adayını açıklamadı.

Şu ana kadar Cakova için sadece AAK  eski Çevre Bakanı  Ardian Gjini’nin adaylığı belli. Parlamentoya seçilen mevcut belediye başkanı Mimoza Kusari’nin tekrar aday olması mümkün değil.

Mitroviça’da, AKR’nin yerel koalisyon ortağı Vetevendosje’nin desteğinden hoşnut olan Agim Bahtiri aday olacak. Diğer partilerin adayları henüz adlandırmamakla birlikte, PDK’nın en muhtemel adayı eski belediye başkanı Avni Kastratia ve LDK’nın yerel lideri Safet Kamberi.

Vetevendosje, Vitia, Suha Reka, Istog, Podujevo, Drenas ve Lipjan  adaylarını da açıkladı. Yerel seçimler 22 Ekim’de yapılacak.

www.arnavuthaber.com / Kosova Servisi

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın