KOSOVA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE “SHEMSETTİN SAMİ FRASHERİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ” KONULU KONFERANS YAPILDI.

Jeta dhe veprat e Sami Freshërit

KOSOVA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE  “SHEMSETTİN SAMİ FRASHERİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ” KONULU KONFERANS YAPILDI.
Yazar : Tarih : Okunma : Yorum Yap

 

 

 

 

 

 

 

KOSOVA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE

“SHEMSETTİN SAMİ FRASHERİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ”

KONULU KONFERANS YAPILDI.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Bülent BİLMEZ’in konuşmacı olarak katılımlarıyla Kosova Diaspora Bakanlığı Kosova Kültür Merkezinde Arnavut ve Türk edebiyatının büyük şahsiyeti “Şemsettin Sami’nin Hayatı ve Eserleri” konulu konferans 11 Haziran 2017 tarihinde yapılmıştır.

Sayın Prof. Dr. Bülent BİLMEZ’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Arnavut Kardeşliği Derneği Başkanı Halil METİN, Bayrampaşa Balkan Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Alaattin ÜÇELER, Gilanlılar Derneği Başkan Yardımcısı Musa YAYGINSOY, Kosova Kültür Merkezi Arnavutça kursu öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Prof.Dr. Bülent BİLMEZ konuşmasında; Şemsettin Sami Arnavut ve Türk kimliğini benimseyerek aynı zamanda Arnavut ve Türklüğü ortaya çıkaran bir yazardır dedi. Her iki ulus hakkında yazılar yazmış ve Arnavut olmasına rağmen sık sık “biz Türkler” diye yazılar yazmış bir şahsiyettir. Fransızca başta olmak üzere İtalyanca, eski ve yeni Yunancayı Yanya’da bir Yunan okulunda öğrenen Şemsettin Sami aynı zamanda Arapça, Farsça, Arnavutça olmak üzere tam sekiz dil konuşuyor ve yazıyordu. Bu dilleri bilen Şemsettin Sami batılı tarzda çok iyi yetişmiş bir yazardır. Özellikle Fransızca öğrenmesi onun dünya görüşünde önemli bir rol oynamıştır. Aynı zamanda Arapça ve Farsça da bilen Şemsettin Sami doğu kültürünü de çok iyi tanıyan ve doğu ve batıyı eserlerinde harmanlayan ansiklopedist, sözlükçü tiyatro yazarı, gazeteci vb. çok yönlü bir insandı.

Şemsettin Sami Arnavut Ulusçusu değil Arnavut ulusçuluğunu yaratan kişilerden birisidir. Onun ünlü “Arnavutluk ne İdi, Nedir ve Ne Olacak” adlı eseri Arnavut ulusunun bir nevi izlemesi gereken yol olarak bir manifestosudur diyebiliriz. Eserlerinde Arnavutluk hakkında coğrafi, tarihi, gelenekleri, kahramanlıkları hakkında yazılar yazmış önemli bir Arnavut yazarıdır diyebiliriz. Prof. Dr. Bülent BİLMEZ, Arnavutluk’un Osmanlı İmparatorluğu’ndan iki nedenden dolayı ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.

1.   Bulgaristan ve Yunanistan bağımsızlıklarını ilan ettiklerinden dolayı Osmanlı İmparatorluğu ile Arnavutluk arasındaki toprak bütünlüğü koparılmıştı,

2.  Osmanlı günden güne zayıflıyor ve yok olmaya doğru gidiyordu. Bu son kaçınılmazdı. Bu zorunlu ayrılığı ve Arnavutluk’un kendi başının çaresine bakması gerektiğini Şemsettin Sami “ Arnavutluk ne İdi, Nedir ve Ne Olacak” adlı eserinde şu sözlerle çok iyi ifade etmiştir “EN SEVDİĞİNİZ İNSAN ÖLDÜĞÜNDE SİZ ONUNLA MEZARA GİRER MİSİNİZ?” Arnavutlar üç dine mensup oldukları için aralarındaki din farklılıklarını ikinci plana iterek ulusçuluk etrafında birleşmiş ender topluluklardan biridir. Slogan olarak ta Vaso Pasha Shkodrani’nin “Feja e shqiptarit është shqiptaria- Arnavutun dini Arnavutluktur” sloganını kullanmışlardır.

Şemsettin Sami kadınlar hakkında da yazılar yazarak kadınların eğitimine de son derece önem veren bir yazardır. Bir çok alanda eserler veren Şemsettin Sami’nin en önemli eserleri, Kamusû’l Â’lâm – Altı ciltlik Türkçe hazırlanan ilk ansiklopedidir, Kamus-ı Türkî – 1900 yılında yayımlanmıştır, Kamus-ı Fransevî – Fransızca Türkçe bir sözlüktür, Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat- 1872 yılında yazmıştır. Şemsettin Sami Osmanlıca’da ilk nokta işaretini kullanan kişidir. Şemsettin Sami günde yaklaşık olarak 15 saat çalışan ve öğrendiklerini halka aktaran çok önemli bir kişi olmasına rağmen Türkiye de gerektiği kadar tanınan bir yazar değildir. Arnavutluk’ta ise en tanınmış yazarlardan birisi olarak bilinmekte ve kendisine gereken saygı gösterilmektedir. Şemsettin Sami aynı zamanda Galatasaray Kulübü’nün kurucusu olan Ali Sami Yen’in babasıdır.

 

“Arnavutun dini Arnavutluktur” derken ülke olarak Arnavutluk değil “Arnavut ulusu” kastediliyor.

 

 Konferans bitiminde Kosova Kültür Merkezi Müdürü Kamil BİTİŞ kendisi tarafından Türkçeye tercüme edilmiş “Arnavutlaların Kosova Ovasına Göçü” konulu kitap Prof. Dr. Bülent BİLMEZ’e takdim edilmiştir.

 

Admin (info@arnavuthaber.com)

www.arnavuthaber.com Türkiye Arnavutlarına Yönelik Bağımsız İmece İnternet Yayınıdır

İlk yorumu siz yazın